Design InteriorGhid amenajare

Designul biofilic: ce este și cum îl poți integra în locuința ta

Accelerarea degradării mediului natural și epuizarea resurselor naturale au dat naștere la câteva soluții sustenabile de construcție, dar și de amenajare. Pentru că oamenii simt tot mai mult nevoia de a se conecta cu natura și de a se detașa de la rutina zilnică, a apărut o soluție care să îndeplinească această nevoie, chiar în confortul propriei case.

Este vorba despre designul biofilic, ce poate fi integrat atât în locuințe, cât și în spațiile de birouri, având multiple beneficii asupra sănătății și organismului.

Ce este designul biofilic

Designul biofilic este o abordare contemporană în amenajarea interioară, care aduce natura în clădirile moderne. Mai exact, acesta se referă la includerea elementelor inspirate din natură în orice tip de amenajare.

Indiferent că vorbim despre plante sau texturi naturale, acestea pot fi un început potrivit pentru a aduce natura în locuința ta.

👉Găsește apartamentul ideal pe care să îl amenajezi așa cum îți dorești!  Pe storia.ro găsești peste 200.000 de oferte.

Designul biofilic: beneficii

design biofilic

Pe lângă aspectul deosebit pe care îl are, designul biofilic are și multiple beneficii asupra sănătății și organismului. Iată care sunt beneficiile principale, conform unui studiu publicat în National Library of Medicine:

  • reducerea stresului;
  • reducerea nivelului tensiunii arteriale și a ritmului cardiac;
  • creșterea productivității;
  • îmbunătățirea capacității de concentrare.

Designul biofilic: dimensiuni și principii

design interior

Prima dimensiune a designului biofilic este cea organică. Aceasta presupune utilizarea directă și indirectă a formelor și geometriilor ce redau afinitatea umană pentru natură, în mediul construit. 

În ceea ce privește utilizarea directă, aceasta se referă la includerea în design a elementelor mediului natural, precum lumina, plantele, animalele și ecosistemele naturale, iar atunci când vorbim despre utilizarea indirectă, ne referim, de fapt, la modul de îngrijire a plantelor din ghivece, a fântânilor ambientale și a acvariilor.

Cea de-a doua dimensiune a designului biofilic se referă la amplasamentul și dimensiunea elementelor naturale, astfel încât să creeze un peisaj inedit, care să devină parte integrantă din identitatea proprietarului.

decorarea casei

👉Îți dorești un spațiu generos, în care să incluzi toate aceste caracteristici ale stilului biofilic? Descoperă portofoliul de case de pe storia.ro și alege locuința care ți se potrivește cel mai bine!

Acum că am stabilit care sunt cele 2 dimensiuni ale designului biofilic, a sosit momentul să identificăm principiile care stau la baza acestui design. Așadar, iată care sunt acestea:

  1. Mobilier din materiale naturale, precum bambus, lemn, piatră sau ratan – acesta completează imaginea de ansamblu a locuinței și te ajută să obții designul biofilic dorit.
  2. Decorațiuni care te aduc mai aproape de natură, precum fântâni artificiale care recreează sunetul apei sau covoare din frunze verzi.
  3. Culori în nuanțe cât mai naturale: maro, verde, albastru, galben și bej – acestea te vor ajuta să obții un design echilibrat, care să ofere o atmosferă cât mai apropiată de cea din natură.
  4. Plante verzi – acestea au rolul de a crea o conexiune vizuală cu natura. Dacă îți permite spațiul, poți să realizezi o grădină interioară în spațiul disponibil sub scări, de exemplu, sau poți să optezi pentru amenajarea unui perete întreg cu mușchi, licheni, plante cățărătoare sau diferite aranjamente florale. Dacă locuiești într-un apartament și spațiul nu îți permite să incluzi atât de multe elemente verzi, însă îți dorești să te bucuri de beneficiile designului biofilic, poți să optezi pentru un tabloul „verde”, care să conțină aceleași elemente recomandate și în amenajarea peretelui, însă la scară mai mică.
  5. Ferestre cât mai mari, care permit pătrunderea luminii naturale în încăpere.
  6. Calitatea îmbunătățită a aerului – chiar dacă unele plante pe care le folosești pentru obținerea designului dorit au proprietatea de a purifica aerul, acest lucru nu este suficient pentru a obține o calitate cât mai bună a acestuia. În acest sens, nu uita să aerisești zilnic încăperile, chiar și pe timp de iarnă, și să folosești, dacă este nevoie, un aparat de purificare a aerului.
plante de apartament

👉În stilul hygge de amenajare se regăsesc o mulțime de caracteristici prezente și în designul biofilic. Descoperă care sunt acestea și cum poți să îți decorezi casa într-un mod cât mai natural.

Cum poți include designul biofilic în stilul tău de amenajare. Sfaturi și soluții practice

designul locuintei

Designul biofilic poate fi cu ușurință integrat în designul general al locuinței tale, în special atunci când ții cont de principiile care stau la baza acestuia. Așadar, soluția e simplă: orice piesă de mobilier, decorațiune sau materiale inspirate din mediul natural te ajută să fii cu un pas mai aproape de aducerea naturii la tine acasă.

pereti culori neutre

Iată, concret, câteva soluții practice care te ajută să incluzi designul biofilic în amenajarea locuinței tale.

Primul pas este de a-ți vopsi pereții în culori neutre, care să îți permită libertatea de a fi creativ în ceea ce privește alegerea pieselor de mobilier și a decorațiunilor, fără să obții imaginea unui spațiu prea încărcat și obositor. 

nuanta de bej

Sfatul nostru este să alegi o nuanță de bază de bej sau crem și să adaugi câteva accente de culori, fie cu ajutorul unui tapet decorativ pentru perete, fie cu ajutorul decorațiunilor. Dacă alegi prima variantă, atunci optează pentru un tapet cu imprimeu din natură, pe care să îl aplici pe unul dintre pereți. 

Dacă, însă, alegi să incluzi accentele de culoare prin intermediul decorațiunilor, iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare:

  • folosește o draperie galben-muștar, din poliester reciclat, în timp ce perdeaua ar trebui să fie cât mai transparentă, pentru a permite luminii naturale să pătrundă în locuință;
  • decorează podeaua cu ajutorul unui covor în tonuri neutre, realizat din iută naturală. Pe lângă aspectul dorit, acesta este și rezistent la uzură.

În ceea ce privește mobilierul, optează pentru lemn masiv sau, dacă îți dorești un aspect mai aerisit, pentru ratan. Pentru a completa designul biofilic, nu uita de plantele verzi. Dacă îți permite spațiul, poți așeza câteva ghivece cu plante verzi direct pe podea. 

În caz contrar, poți amplasa câteva etajere pe pereți, pe care să le decorezi cu plante mai mici, chiar și agățătoare, în ghivece. Pentru a acorda o atenție deosebită și detaliilor, optează pentru ghivece din fibre naturale, bambus sau lemn.

👉Citește și: Top plante de apartament usor de ingrijit pentru casa ta.

Designul biofilic este o soluție modernă, care ajută oamenii prinși în rutina urbană să se conecteze cu natura în confortul propriei case. Dacă îți dorești și tu un design deosebit în locuința ta și să obții o atmosferă liniștită și aerisită, profită de informațiile oferite în acest articol și include designul biofilic în amenajarea ta!

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button