Amenajarea unui bar acasă – idei și sfaturi
Un bar amenajat la tine acasă îți poate oferi locul ideal unde să te relaxezi după o zi lungă de muncă sau unde să petreci timpul cu oaspeții. Vei avea, astfel, o intimitate pe care, în timpul ieșirilor în oraș, nu o poți avea niciodată, vei cheltui mai puțini bani și poți crea o atmosferă exact pe placul tău, pentru socializarea cu prietenii tăi. Indiferent că ai un spațiu mare sau mic, există diferite modalități de organizare a unui bar stilat și funcțional la tine acasă.
Iată tot ce trebuie să știi pentru amenajarea unui bar acasă:
- Amenajarea barului în funcție de locul din casă
- Stiluri de amenajare a barului
- Decorațiunile și accesoriile necesare
- Sfaturi generale în amenajarea barului
Amenajarea barului în funcție de locul din casă
În funcție de mărimea locuinței tale, barul poate fi amenajat în zone precum: livingul, bucătăria, mansarda, balconul sau subsolul.
Living – sufrageria pare a fi locul cel mai bun pentru a organiza un bar, pentru că aici petreci cea mai mare parte a timpului, mai ales atunci când ai invitați. În plus, aceasta este, de obicei, cea mai spatioasa camera.
Cel mai bine este ca barul să fie poziționat într-un colț al camerei sau într-un spațiu bine delimitat, separat față de zona unde este poziționată canapeaua.
Atmosfera din sufrageria ta va fi modernă, elegantă și sofisticată dacă vei amenaja un bar aici.
Bucătărie – zona de bar este cel mai des amplasată între bucătărie și sufragerie, atunci când barul delimitează cele două încăperi open-space. Aceasta este una dintre cele mai populare alegeri pentru organizarea unui bar acasă.
Vei avea nevoie de un sistem adecvat de iluminat, două, trei scaune înalte și câteva electrocasnice pentru a prepara cocktailuri.
Dacă ai o bucătărie mai spațioasă, poți opta pentru o insulă în mijlocul camerei, care poate fi blatul ideal atunci când vrei să gătești, transformându-se în bar, la nevoie.
Balcon – chiar dacă nu ai foarte mult spațiu, poți amplasa un bar pe balcon. Poți alege un blat mai îngust și poți poziționa câteva scaune înalte în dreptul lui. Astfel, vei avea propriul skybar la tine acasă.
Barul pe balcon poate fi o opțiune indiferent dacă acesta este unul deschis sau închis.
Mansardă – dacă ești printre norocoșii ce beneficiază de o mansarda, aici poți amenaja cu ușurință un bar și poți amplasa și alte aparate de jocuri sau o masă de biliard, pentru o zonă a distracției.
Subsol – este spațiul ideal ce poate fi transformat într-o încăpere funcțională, iar barul pare a fi o alegere foarte bună. Acesta poate fi organizat în funcție de mărimea camerei și de celelalte piese de mobilier pe care te gândești să le poziționezi aici, cum ar fi o masă de ping-pong, o canapea sau diverse tipuri de jocuri și televizoare, pentru a urmări competiții sportive ori filme.
Partea bună este că tu și prietenii tăi puteți fi cât de gălăgioși vreți, întrucât sunt șanse mici să deranjați vecinii, subsolul având o izolare fonică foarte bună.
Stiluri de amenajare a barului
Amenajarea barului va trebui să fie integrată în armonie cu stilul întregii case. Astfel, dacă vrei să amenajezi un bar într-un living modern, acesta va trebui să fie în același ton.
Amenajarea barului modern poate fi destul de ușor de organizat. Alege piese de mobilier ce combină plăcut plasticul cu metalul și optează pentru culori neutre.
Amenajarea barului rustic are o regulă de bază: alegerea mobilei din lemn. Unul cât mai brut, cu noduri și fisuri, poate contribui și mai mult la crearea unui aer rustic.
Acest stil îți va încărca spațiul cu un farmec deosebit și cu o căldură primitoare.
Amenajarea barului în stil industrial. Dacă ai un apartament amenajat în stil industrial, un bar industrial se va potrivi de minune în locuința ta. Poți opta pentru elemente nefinisate, pereți din cărămidă roșie sau gri, țevi metalice ori negre, decorative, ieșite din perete.
Decorațiunile și accesoriile necesare
Amenajarea unui bar presupune puțină documentare pentru a găsi accesoriile potrivite și decorațiunile unice, pentru un aspect cât mai plăcut.
Ca piese de mobilier, scaunele înalte, rafturile sau mobila de bar sunt esențiale. Dacă ai spațiu suficient, optează și pentru o vitrină pentru a expune băuturile. Dacă acestea sunt vizibile, vor da o notă elegantă casei tale. O opțiune pentru spațiile mici este montarea unor rafturi pe perete, unde poți, de asemenea, etala băuturile.
Decorațiunile alese trebuie să fie potrivite cu stilul casei. Câteva idei sunt: lumânările ambientale, plantele, bolurile decorative, tablourile sau fotografiile care au imortalizat momente plăcute din viața ta.
De asemenea, poți amplasa o oglindă pe perete, pentru ca numărul băuturilor să pară mai mare, dar și pentru senzația de loc mai spațios și luminos.
Poți utiliza o iluminare colorată, care să creeze o atmosferă plăcută în barul tău.
Atunci când faci lista pentru ustensilele necesare, nu uita de accesoriile utile, cum ar fi mai multe tipuri de pahare, inclusiv cele înalte, de cocktail, și cele mici, de shot-uri, lingurițe de amestecat sau paie metalice.
Ca aparate electrocasnice, vei avea nevoie de blender, storcător, frapieră, mașină de gheață, mixer și espressor.
Sfaturi generale în amenajarea barului
Indiferent de tipul de bar pe care ți-l dorești, optează pentru materiale calitative, care să reziste în timp și care, până la urmă, pot face diferența între un decor de duzină și unul special.
- Alege culori care să se asorteze cu restul casei și cu stilul specific. Poți opta pentru nuanțe neașteptate, cu o paletă de culori întunecate, accente metalice din alamă sau lăcuite, un tapet, oglinzi antice și un blat interesant.
- Creează un spațiu cu personalitate. Alege decorațiuni care să întregească spațiul.
- Locația este o componentă cheie. Barul ar trebui să fie poziționat central, pentru a fi cât mai accesibil și comod pentru oaspeți.
- Inspiră-te din designul comercial. Dacă ai vizitat diverse baruri din alte țări, poți rememora detalii care ți-au atras atenția și le poți aplica în spațiul tău.
- Alege să incluzi și un mini frigider, dacă spațiul îți permite.
Așadar, dacă te gândești să-ți amenajezi un bar, ai nevoie doar de puțină documentare și imaginație, pentru un proiect de succes.
Foto: Pinterest