Amenajarea livingului în stil modern, cu șemineu electric încorporabil
De ceva timp, cochetezi cu ideea de a integra un șemineu electric în livingul tău, însă ai senzația că încă nu stăpânești toate informațiile de care ai nevoie pentru a trece la acțiune.
Dacă te întrebi ce avantaje îți oferă amenajarea livingului cu un șemineu cu alimentare electrică, cum să alegi un model potrivit pentru locuința ta și, mai ales, cum să-l amplasezi așa încât să te bucuri și de un efect estetic plăcut, dar și de confort termic, ai ajuns în locul potrivit.
Fie că ești în plin proces de decorare a noii tale locuințe, fie că vrei să aduci o atmosferă mai călduroasă (la propriu și la figurat) în casa ta, șemineul electric încorporabil poate fi soluția ideală de încălzire pentru livingul tău modern. Iată o serie de idei de amenajare a livingului cu șemineu.
- Ce este șemineul electric și ce avantaje îți oferă
- Cum alegi un șemineu electric modern, încorporabil, potrivit pentru amenajarea interioară a livingului
- Idei de amenajare a livingului cu șemineu într-un stil modern
Ce este șemineul electric și ce avantaje îți oferă
După cum sugerează și denumirea sa, această versiune de șemineu utilizează exclusiv energie electrică pentru a crea o simulare realistă a focului. Odată integrat în structura peretelui sau într-o piesă de mobilier, șemineul electric este într-atât de asemănător cu unul tradițional încât reușește să transmită aceeași atmosferă primitoare și intimă.
În cazul modelelor cu efecte 3D, sunete și culori care reproduc fidel arderea lemnelor, poate fi chiar dificil să distingi un șemineu cu foc de unul electric, indiferent dacă este amplasat într-un living mic sau într-o încăpere generoasă.
Avantajele amenajării livingului cu șemineu electric
Spre deosebire de varianta clasică de șemineu, șemineul electric este mai sigur, mai eficient și mai puțin costisitor.
Iată care sunt principalele avantaje de care te poți bucura dacă alegi un șemineu electric pentru amenajarea unui living modern:
- Siguranță – deoarece „focul” este doar rezultatul unui efect vizual, nu te vei confrunta cu riscul incendiilor sau al scurgerilor de gaze. În ceea ce privește amenajarea livingului unui apartament de bloc, acest aspect devine chiar și mai important.
- Eficiență energetică – cele mai multe modele de șeminee electrice au funcții de control al temperaturii și al puterii de încălzire, așadar, vei putea ajusta consumul energetic în funcție de nevoile casei tale.
- Confort – în timp ce alimentarea electrică va face să dispară grijile legate de miros, cenușă sau fum, designul simplu al șemineului te va scuti de sesiunile de curățenie minuțioasă. În plus, vei putea să-l instalezi rapid și să-l controlezi foarte ușor, de la distanță, cu telecomandă sau de pe telefon.
- Costuri reduse – dacă alegi un șemineu electric cu o putere adecvată pentru dimensiunea încăperii și îi setezi temperatura corect, acesta devine o soluție economică pe termen lung.
- Atmosferă plăcută, oricând – atunci când nu ai nevoie de un plus de căldură, dar ți-ar plăcea să te relaxezi cu o carte sau un pahar de vin în fața șemineului încorporat în mobilă, poți opta doar pentru efectul de flacără.
Ce tipuri de șeminee electrice există și cum se diferențiază cel încorporabil
În funcție de destinația amplasării, design și funcționalitățile disponibile, pe piață vei găsi o varietate de produse pentru amenajarea unui living modern cu șemineu electric. Cele mai cunoscute sunt:
- șemineu încorporabil în mobilă sau în perete, varianta potrivită pentru decorarea livingului de orice dimensiune;
- șemineu care se fixează pe perete, pretabil atât pentru amenajarea unui living clasic, cât și pentru decorul unui living contemporan;
- șemineu de colț, recomandat pentru amenajarea unui living mic;
- șemineu portabil, ideal pentru amenajarea livingului unui apartament mic.
În ceea ce privește designul, șemineele electrice pot fi moderne, tradiționale sau rustice.
Vei recunoaște modelele moderne după elementele de sticlă și metal predominante în aspectul lor. În cazul celor tradiționale, vei observa o structură clasică, din lemn bine finisat sau marmură, în timp ce elementele din piatră și lemn natur ale șemineelor rustice îți vor aminti de interioarele caselor de la țară sau de decorurile cabanelor montane.
Dintre aceste variante, șemineul electric încorporabil, cu design și caracteristici cât mai moderne, este, de departe, cea mai populară alegere din ultimii ani a proprietarilor de locuințe. Acest lucru se datorează, în mare parte, instalării și întreținerii ușoare.
Cum alegi un șemineu electric modern, încorporabil, potrivit pentru amenajarea interioară a livingului
Ai decis că îți dorești un șemineu încorporabil și vrei să-l găsești pe cel potrivit pentru living, inima locuinței tale. Iată de ce factori este recomandat să ții cont pentru a face o alegere înțeleaptă.
Rolul șemineului electric: funcțional/pur decorativ
Dacă dispui deja de o sursă de încălzire pentru întreaga locuință, probabil că ești în căutarea unui șemineu cu rol pur decorativ. În acest caz, este recomandat să acorzi atenție calității designului și efectelor audio-vizuale, ca să te poți bucura din plin de starea de relaxare pe care ți-o va induce șemineul.
Atunci când ai nevoie și de o soluție termică, puterea nominală și eficiența energetică devin preocupări esențiale. Este indicat să optezi pentru un model cu termostat integrat și funcții precum temporizarea și reglarea temperaturii sau chiar a puterii de încălzire.
Suprafața disponibilă: living mic vs. living mare
Este important să alegi un șemineu compatibil cu dimensiunile și structura încăperii, întrucât va deveni elementul central al acesteia. În timp ce un șemineu prea mare poate domina spațiul, unul prea mic poate părea inadecvat din punct de vedere estetic.
De altfel, suprafața spațiului influențează puterea nominală pe care trebuie să o aibă șemineul pentru a încălzi eficient încăperea. Iată câteva exemple de raport suprafață-putere nominală pe care le poți avea în vedere pentru amenajarea livingului cu șemineu:
- suprafață < 15 mp => putere nominală de 750-1.000W
- suprafață = 15-25 mp => putere nominală de 1.000-1.500W
- suprafață > 25 mp => putere nominală > 1.500 W
👉 Confortul termic și facturile ridicate la electricitate nu trebuie să meargă neapărat mână în mână. Există măsuri pe care le poți lua pentru a-ți menține casa călduroasă, cum ar fi alegerea unor ferestre potrivite.
Bugetul de care dispui pentru livingul modern cu șemineu
Planificarea bugetului este o etapă esențială în alegerea unui șemineu încorporabil. Este recomandat să-ți aloci timp pentru a studia specificațiile tehnice ale modelelor existente pe piață. În funcție de nevoile și preferințele tale, stabilește o limită inferioară și una superioară a investiției pentru amenajarea camerei de zi.
Tipul locuinței tale: casă/apartament
Dacă locuiești într-un apartament, știi că este esențial să maximizezi spațiul. Pentru amenajarea unei sufragerii de bloc în stil modern, poți amplasa șemineul într-un colț, lângă fereastră sau pe un perete accent. În acest fel, vei obține iluzia unui spațiu mai mare.
În schimb, dacă locuiești la casă și te bucuri de spațiu din plin, dispui de mult mai multă flexibilitate în privința amenajării livingului cu șemineu.
👉 Indiferent de tipul locuinței tale, îți dorești ca aceasta să-ți reflecte pe deplin personalitatea și să fie acel loc în care abia aștepți să te întorci de fiecare dată. Vezi cărticica de Biniște și descoperă cum transformi casa în „acasă”.
Idei de amenajare a livingului cu șemineu într-un stil modern
Ultimul pas, dar cu siguranță cel pe care l-ai avut în minte încă de la început, este integrarea armonioasă a șemineului în designul interior al livingului tău. Dacă amplasarea corectă a șemineului încorporabil poate crea o atmosferă primitoare și confortabilă în camera de zi, poziționarea nepotrivită a acestuia poate afecta negativ atât aspectul încăperii, cât și eficiența termică.
Descoperă, în continuare, câteva idei de amenajări interioare pentru living pe care le poți pune în aplicare atunci când instalezi șemineul.
Șemineu pe colț în living
Colțurile sunt, de multe ori, zone neglijate ale încăperilor, din punctul de vedere al decorului. De aceea, amenajarea livingului cu șemineu pe colț poate reprezenta o soluție de design ingenioasă și eficientă pentru a exploata în mod optim un spațiu dificil de decorat.
Mobilă de living cu șemineu electric încorporat
Dacă integrezi șemineul în mobilierul existent, îi vei oferi întregii încăperi un aspect organizat. Spre exemplu, poți amenaja o bibliotecă cu șemineu încorporat sau poți instala șemineul într-o consolă sau chiar pe un panou de lemn, pentru un efect ușor rustic. De asemenea, poți cumpăra o mobilă de living cu șemineu gata integrat.
Pentru decorarea șemineului, poți opta pentru plante decorative, tablouri, oglinzi, suporturi de lumânări sau alte obiecte pe care să le amplasezi pe mobilier sau deasupra acestuia.
Șemineu integrat într-un perete placat cu piatră decorativă
Ți-ar plăcea să adaugi note de eleganță și naturalețe în aspectul livingului, dar să păstrezi în același timp o ambianță caldă și primitoare? Poți obține acest efect dacă încorporezi șemineul electric într-un perete placat cu marmură, travertin sau un alt tip de piatră decorativă.
👉 Dacă mixul între confort, estetică modernă și simplitate este pe gustul tău, descoperă o serie de informații valoroase despre amenajarea locuinței în stil scandinav.
Living mic și modern cu șemineu instalat sub televizor
În cazul unui living mic, organizarea este esențială. Dacă instalezi televizorul deasupra șemineului, vei reuși să creezi o zonă de divertisment și relaxare chiar dacă spațiul de care dispui este limitat.
În plus, dacă amplasezi șemineul sub televizor, îți va fi mai ușor și să maschezi cablurile de electricitate ale celor două aparate.
Șemineu amplasat într-o zonă multifuncțională
Îți dorești să amenajezi o parte a livingului pe care să o utilizezi în mai multe scopuri? Spre exemplu, să fie atât o zonă de lucru, cât și un colțișor în care te relaxezi seara, la un film, împreună cu cei dragi?
Amenajarea livingului cu un șemineu electric, piese de mobilier aranjate special pentru a permite o tranziție ușoară între diferite tipuri de activități și spații de depozitare ascunse sunt aspecte care te vor ajuta să obții o încăpere multifuncțională, estetică și confortabilă.
De la modelele de șeminee pentru living care pot fi încorporate în mobilier și până la cele pe care le poți instala pe colțul încăperii sau încastra în perete, ai la dispoziție numeroase variante moderne pentru amenajarea camerei de zi. Cu toate că alegerea unui șemineu potrivit necesită o analiză atentă a nevoilor tale și ale membrilor familiei, a spațiului disponibil și a bugetului, rezultatul final va merita din plin eforturile tale.