Amenajare living: tot ce trebuie să știi despre alegerea covorului
Prețuite încă din Antichitate, prezente atât în castele, cât și în casele țărănești, covoarele au parcurs drumul de la statutul de obiect pur funcțional la cel de accesoriu de lifestyle. În ciuda designului interior minimalist, din ultimii ani, care aproape le-a exclus din universul livingului, aceste obiecte de decor nu vor dispărea din viața noastră. După cum o arată ultimele tendințe, covoarele vor rămâne alături de noi pentru multă vreme, în tot felul de combinații de culori și forme. Diversitatea de stiluri este o promisiune a ușurinței pe care o vei avea în a alege ce se potrivește mai bine în casa ta. Tot ce îți mai trebuie sunt doar ponturile care să transforme o simplă schiță în noul tău living.
Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE NOI
Care sunt cele mai importante caracteristici
Înainte de a discuta despre cele mai inspirate nuanțe și despre texturile care transformă un covor într-un accesoriu inspirat, trebuie să ne oprim asupra aspectelor practice ale acestui element. Nu ai vrea să cumperi covorul preferat, pentru ca apoi să îl returnezi, fiindcă, pur și simplu, nu se potrivește în camera ta de zi. Pentru început, măsoară cu atenție încăperea, astfel încât covorul să poată fi așezat și apoi rulat, fără a deranja obiectele de mobilier. Nu ai vrea ca mobilierul greu să deformeze covorul sau să îl strivească la colțuri, din cauză că nu ai apreciat bine distanța dintre bibliotecă și canapea. De altfel, canapeaua este obiectul de mobilier în funcție de care ar trebui să poziționezi covorul.
Dacă brațele acesteia sunt depășite cu mult de materialul textil, este clar că nu ai făcut alegerea potrivită. În cazul în care te întrebi care este cel mai potrivit material din care să fie confecționat covorul, răspunsul va fi dat de utilizarea pe care i-o vei acorda. Într-o casă în care există animale de companie, covorul este predispus la un tratament mai dur și la curățări mai frecvente, așa că vei alege unul din fibre sintetice, cum ar fi poliesterul sau poliamida. La polul opus, un interior care este menținut în permanență impecabil va putea primi un covor din lână, in sau bumbac. Forma covorului depinde strict de preferințele tale, dar este recomandat ca aceasta să fie cât mai potrivită cu designul interior general. O piesă ovală nu se va potrivi prea bine cu un mobilier angular și viceversa.
Vezi categoria noastră de ▶ CASE NOI
Cum alegi culorile, în funcție de stilul livingului
Indiferent de câtă utilitate îi vei conferi acestui obiect de decor, covorul va deveni un punct de interes în orice living. Ca o regulă generală, vei reuși să creezi iluzia unei camere mai spațioase cu ajutorul unui covor viu colorat, în timp ce efectul unuia în tonuri neutre va face un living mare să pară mai primitor. În funcție de culoarea predominantă a covorului, îl vei putea alege în unul dintre următoarele decoruri:
covorul gri sau bej: se potrivește cel mai bine într-un decor minimalist, în care lemnul și zidăria expusă joacă rolul principal. Acest covor este compatibil cu accente de galben, roșu aprins și bleumarin;
covorul roșu: ideal într-un living clasic, dominat de canapeaua de piele și de biblioteca din lemn lăcuit. Se potrivește cu pereții în tonuri neutre de gri și bej, dar și cu accentele de alb și negru;
covorul verde: apanajul unui living eclectic, cu ferestre mari sau chiar cu un perete din sticlă. Poate fi asociat cu obiecte decorative roz, albe sau în culoarea lemnului. Nu vei greși dacă vei combina acest covor cu plante decorative;
covorul albastru: cea mai inspirată combinație este cea dintre acest covor și un living ai cărui pereți au culori neutre. Aspectul mediteranean pe care îl vei obține este potențat de obiectele decorative albe, galbene și gri;
covorul roz sau mov: este o opțiune curajoasă, iar acest covor trebuie ales în cazul interioarelor cu mobilier minimalist, din lemn vopsit în negru. Decorul conceput astfel este complet odată ce alegi și elemente cheie în verde, mov închis sau în nuanțe de auriu.
Vezi categoria noastră de ANSAMBLURI REZIDENTIALE
Unde poți amplasa covorul
Rolul central pe care un covor îl ocupă într-un living te obligă să alegi cu mare grijă locul în care vei așeza acest obiect. Ideal ar fi ca un covor să nu ocupe mai mult de jumătate din podeaua livingului, iar mobilierul să nu acopere deloc, pe cât posibil, materialul textil. Excepția este reprezentată doar de măsuța de cafea sau de masa de dining, ale cărei picioare nu trebuie să depășească suprafața covorului. În cazul în care dimensiunile livingului tău nu sunt generoase, poți amplasa mobilierul până la jumătatea covorului, dar poți apela și la un artificiu aparte: în locul unui singur covor, vei alege două, dar de dimensiuni mai mici și cu formă ovală. O canapea de colț poate fi așezată în mijlocul camerei, pe covor, cu condiția ca brațele acesteia să nu depășească suprafața materialului textil. În acest fel, vei câștiga loc în jurul canapelei, un beneficiu ce se va dovedi important în momentele în care vei vrea să cureți podeaua.
Sfaturile de mai sus te ajută să te bucuri pe deplin de noul tău living, Cu un strop de inspirație și cu măsurători precise, vei reuși să faci alegerea potrivită.