Cum sa-ti amenajezi locuinta in stil Feng Shui
Potrivit principiilor Feng Shui, mediul ambiant poate influenta energia si oamenii care se gasesc in acel mediu. Practicile, aparute in China antica, se bazeaza pe teoria celor cinci elemente: pamantul, metalul, apa, lemnul si focul.
Practic, specialistii Feng Shui afirma ca modul in care amplasezi piesele de mobilier, forma, dimensiunea, materialul, ba chiar si culorile pe care le alegi iti pot influenta in bine viata. Aplicand corect aceste principii, te poti bucura de prosperitate, sanatate, o familie armonioasa si realizari profesionale. Daca te-am convins, iti prezentam mai jos cateva reguli generale de care sa tii cont in amenajarea casei, daca vrei ca locuinta ta sa respecte principiile Feng Shui.
Cuvantul de baza in Feng Shui este organizarea locului si a lucrurilor si se refera in special la eliberarea spatiului de obiecte inutile, care nu lasa energia, fluxul vital sa circule optim. Feng Shui pleaca de la ideea ca fluxul de energie, numit „chi”, trebuie sa circule nestingherit intr-o casa pentru ca locatarii ei sa se bucure de o stare de bine.
Asadar, renunta la obiectele pe care nu le mai folosesti – periodic, elimina lucrurile pe care nu le-ai mai utilizat de ceva timp. Acumularea de obiecte inutile duce la stagnarea energiei si, implicit, a transformarilor beneficie si a elementelor pozitive. Ordinea trebuie sa „domneasca” si in interiorul spatiilor de depozitare: dulapuri, sertare, cutii.
Alegerea si pozitionarea mobilei sunt la fel de importante. Spre exemplu, e bine ca fotoliile si canapeaua sa se gaseasca in dreptul usilor. Aceasta recomandare nu se aplica insa in cazul patului din dormitor. Conform traditiei chineze, este bine sa folosim cat mai putin mobilier si sa renuntam la piesele masive si greoaie, alegand, in schimb, un stil minimalist.
Este de preferat ca mobilierul sa aiba colturile rotunjite; colturile ascutite „taie” fluxul de energie si perturba armonia casei. Pentru a intari aceasta idee de echilibru, care este unul dintre dezideratele Feng Shui, plantele pe care le vom aduce in locuinta trebuie sa aiba frunze rotunde, carnoase. Se vor evita cele cu frunze ascutite sau tepoase, cum ar fi cactusii.
Un alt sfat se refera la folosirea oglinzilor pentru a creste energia lucrurilor pe care ti le doresti in viata ta. Oglinzile au proprietatea de a multiplica; de aceea, daca iti doresti o viata sociala mai bogata, plaseaza o oglinda in sufragerie sau in living, pentru a „spori” numarul musafirilor care iti trec pragul. Daca iti doresti mai multa bunastare materiala, pune oglinda in dreptul mesei, in living sau bucatarie, astfel incat sa reflecte si sa multiplice abundenta de pe masa.
Usile si ferestrele trebuie sa fie cat mai largi si bine luminate, fara a fi blocate de obiecte plasate in dreptul lor, deoarece aceastea vor bloca si energia casei.
Atunci cand vine vorba de mobilarea si decorarea locuintei, sunt de preferat materialele naturale: lemn, otel, ceramica, var, lut.
Pentru a atrage energia pozitiva, utilizeaza elemente care iti trezesc emotii placute: amintiri, fotografii de familie, cadouri primite de la cei dragi, suveniruri din calatorii. Aceste obiecte insa nu trebuie folosite in exces, ci cu moderatie, avand in minte conceptele de echilibru si simplitate. Totodata, evita culorile puternice si elementele contrastante, deoarece ele nu genereaza o stare de echilibru si armonie.
Cu ajutorul tehnicilor Feng Shui, casa ta poate deveni mai armonioasa, mai calda si primitoare, generand o senzatie de bine tuturor celor care iti trec pragul. In plus, si tu si familia ta va veti simti mai energizati si mai plini de viata intr-o astfel de locuinta.