Cum amenajezi o debara: idei simplu de pus în practică
Indiferent dacă este mică sau mare, de poziția pe care o are sau de încăperea în care se află, debaraua sau debaralele sunt spații anexă foarte importante din casă. Își vor dezvălui adevărata eficiență doar dacă vei acorda atenție maximă tuturor regulilor, ideilor, trucurilor și sfaturilor din acest articol, reunite în strategia de „amenajare debara”.
Spațiul din casă trebuie cucerit, iar o debara organizată inteligent te va ajută să-l câștigi și să oferi utilitate unor zone care aparent par nefuncționale. Însumate, toate acestea pot transforma casa, indiferent dacă este mare sau mică, într-un loc mai confortabil, primitor și, mai ales, foarte ordonat.
- Amenajare debara. 10 idei general valabile
- Amenajare debara în funcție de poziție
- Spațiul disponibil și stilul de amenajare
- Debara sau cămară?
- Cum alegi rafturile și organizatoarele pentru debara sau cămară
- Idei amenajare debara mică
- Idei de amenajare debara haine
- Idei de amenajare cămară bucătărie
- Un balcon debara? Da sau nu?
- Cum asiguri un iluminat optim într-o debara
Amenajare debara. 10 idei general valabile
Am adunat ideile general valabile pentru proiectul „amenajare debara”. Scopul lor este de a face spațiul dependințelor, fie că sunt cămară sau debara, mai eficient. Dacă le vei lua în considerare, o să profiți din plin de avantajele unei bune organizări. Acestea sunt ideile general valabile:
- Amenajarea unei debarale se face mereu plecând de la scopul căruia îi este destinată. Este greșit și păgubos să amenajezi o anexă de la o formă clasică, în baza ideii că este un simplu spațiu de depozitare.
- Indiferent de utilitatea pe care o va primi, organizarea pe verticală este obligatorie.
- Amenajarea cu rafturi deschise este cea mai practică și simplă soluție. Dar lățimea polițelor nu trebuie să fie mai mare de lungimea brațului. Doar în felul acesta vei utiliza eficient tot spațiul.
- Alege o structură care să-ți permită să repoziționezi rafturile la distanțe variabile, în funcție de ceea ce depozitezi. Adaptezi spațiul, nu obiectele.
- Ia în calcul o scară multifuncțională, care să-ți permită accesul la rafturile superioare. O scară mică, suplă, eventual pliabilă este suficientă.
- Ușile glisante pentru aceste anexe sunt mai practice, pentru că permit economia de spațiu. Este important de luat în calcul că acestea trebuie să aibă posibilitatea de a culisa pe un perete, dar și faptul că deși sunt mult mai estetice, sunt mai costisitoare.
- O alternativă sunt ușile pliabile care se strâng ca o armonică, mai practice pentru amenajarea unei debarale de apartament in bloc vechi.
- Ține un inventar al lucrurilor pe care le depozitezi. În felul acesta le găsești ușor.
- Folosește etichete, un cod de culoare al cutiilor sau alege containere de depozitare transparente. Chiar și pentru acestea din urmă etichetarea este necesară.
- Respectă strict următoarea regulă: ceea ce folosești frecvent va avea un loc rezervat la îndemână, iar ceea ce utilizezi ocazional sau rar va sta pe rafturile mai greu accesibile.
Amenajare debara în funcție de poziție
Unele locuințe au o debara pe hol, altele lângă dormitor, baie sau bucătărie. Debaraua poate deveni spațiul pentru depozitarea alimentelor, ustensilelor și echipamentelor de bucătărie, dressing pentru haine sau chiar o mică spălătorie, indiferent de locul unde se află. Poziționarea debaralei este un aspect important de care depinde utilitatea pe care o va primi. O regulă nescrisă spune că debaraua preia o parte din funcțiile celei mai apropiate camere. Dar rolul primit de anexă va fi cu adevărat util doar dacă răspunde nevoilor de organizare ale casei.
Amenajarea debaralei aflate pe hol
O debara pe hol este cea mai des întâlnită situație, mai ales pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale. Poți transforma această debara într-un mic dressing pentru hainele de zi cu zi, eliberând holul. Soluția este bună, mai ales dacă debaraua este aproape de ușa de intrare în casă. Este foarte util să renunți complet la ușă, iar nișa rezultată să fie utilizată pentru un cuier generos, căruia să-i adaugi un spațiu suplimentar de depozitare pentru încălțăminte. Este o idee utilă, creativă și funcțională, mai ales pentru cei care doresc să evite încărcarea spațiului de lângă ușă cu haine și pantofi.
Dar o debara pe hol trebuie privită ca un spațiu universal, în care pot fi amenajate soluții de depozitare pentru orice este necesar unei bune organizări în casă. Debaraua este un spațiu versatil și adaptabil oricărui scop dacă este amenajat adecvat.
O spălătorie
Deși este mai comod să o montezi în baie, mașina de spălat nu prea are ce căuta în această încăpere. Nici bucătăria nu este un spațiu indicat. Ideal este ca aceasta să fie amplasată într-un spațiu special destinat, iar o debara care se află aproape de baie poate să devină o mică spălătorie. Indiferent cât ar fi de mic, mașina de spălat probabil va avea loc. Cu puțină imaginație, va încăpea și un uscător de rufe. Dacă vei adăuga și câteva polițe, amenajarea va fi completă. Vei avea loc pentru detergenți și produse de curățat, dar și pentru coșul de rufe care trebuie spălate. Tot aici își pot găsi loc stația și masa de călcat, dar și un uscător de rufe pliabil.
Ca să fie perfect funcțională, va trebui să realizezi racordurile la apă și scurgere și să asiguri încăperii o bună ventilație. Un ventilator conectat la coloana de aerisire poate compensa lipsa unei ferestre.
Un dulap în debara
Orice debara poate să devină un dulap multifuncțional în perete. Este însă binevenită în apropierea dormitorului pentru că îți va oferi posibilitatea de a salva spațiu în dormitor, dar și în camera copilului. Pentru o astfel de amenajare este ideal să utilizezi rafturi mari, plasate la distanță mai mare unele de altele. Dulapul în perete este locul perfect în care poți depozita lenjeriile de pat, pături, prosoape și halatele de baie. Pentru optimizarea spațiului, amenajează o zonă pentru umerașe și o alta cu sertare. La fel de bine, fiecare loc poate fi utilizat la maximum utilizând cutii de depozitare, așezate chiar și unele peste altele.
Dacă ai o debara mai mare, analizează cu atenție opțiunile și revino la aceeași analiză esențială pentru organizarea spatiului in casa, alegând varianta maxim necesară și utilă. Astfel, debaraua mare poate să devină un dressing de tip walk-in, dar la fel de bine poate fi spațiul ideal pentru biroul de acasa. Pentru organizarea acestuia din urmă ai nevoie doar de câteva rafturi și un scaun. Ia în calcul inclusiv variantele pliabile. Cel care îl folosește va avea liniștea și intimitatea necesare. Analizează pragmatic dacă ușa este cu adevărat necesară. Dezafectarea acesteia va aduce un plus de fluiditate spațiului din casă.
Spațiul disponibil și stilul de amenajare
Toate ideile menționate anterior pot fi puse în practică în amenajarea debaralei și este evident că fiecare soluție depinde de spațiul pe care-l ai la dispoziție, luând mereu în calcul cu prioritate nevoile de organizare ale locuinței și ale celor care o folosesc.
Poți obține exact ceea ce ai nevoie dacă ieși din tipare. O debara se poate transforma ușor într-o nișă care să lărgească holul sau, în cazul unei amenajări open space, oricare altă încăpere sau își poate păstra funcția de loc de depozitare.
Debaraua de pe hol poate deveni colțul de lectură al casei și biblioteca familiei, cu rafturi înguste montate pe perete, o banchetă sau un scaun balansoar și o măsuță. Ai putea amenaja un bar ori un loc de luat masa atipic. Ia mereu în calcul elementele de mobilier care se pot plia, extinde sau rabata. Orice variantă alegi, singurul lucru esențial este să optimizezi spațiul astfel încât acesta să răspundă necesităților și așteptărilor pe care le ai, oferind anexei exact rolul care îți trebuie.
Un alt aspect important este să eviți capcana supraaglomerării. Adesea, cea mai bună soluție este mobilierul de comandă, fie că este vorba despre rafturi, elemente pliabile sau un birou, pentru că vei putea folosi spațiul la capacitatea lui maximă în mod estetic și confortabil.
Debara sau cămară?
O anexă poate să fie debara sau cămară. Aceasta din urmă va fi destinată păstrării conservelor, a alimentelor neperisabile, dar și a veselei folosite mai rar. Principala diferență dintre debara și cămară rămâne ventilația și amplasarea acesteia. O cămară are nevoie de ventilație adecvată fie că este naturală sau prin coloană de aer. Debaraua poate fi amenajată și fără a fi îndeplinită această condiție.
Dacă debaraua, cu diferitele ei funcționalități, poate fi amenajată în orice anexă, cămara are sens doar dacă va fi aproape de bucătărie sau amenajezi o debara dulap bucătărie. Mai mult, o cămară aproape de bucătărie este cu atât mai necesară în apartamentele de tip open space, pentru că poți depozita alimente, tigăi, oale și diverse multe altele.
Rafturile și polițele sunt cea mai simplă și cea mai eficientă alegere, dat fiind faptul că-ți dau posibilitatea unei bune organizări foarte variate și fac economie de spațiu.
Cum alegi rafturile și organizatoarele pentru debara sau cămară
Sunt nenumărate soluțiile pe care le poți găsi și atât de multe surse de inspirație încât nu există proiect pe care să nu-l poți finaliza eficient. Pe lângă toate ideile și sfaturile deja menționate, mai adăugăm câteva soluții și strategii de amenajare utile pentru debara și cămară, ca să completăm proiectul „amenajare debara”.
Indiferent de tipul rafturilor și organizatoarelor alese, acestea au scopul să eficientizeze spațiul și să te ajute să găsești rapid ceea ce cauți în aceste anexe. Ia în calcul următoarele aspecte:
- planifică zonele ca într-un magazin;
- alege rafturi de dimensiuni optime și montează-le astfel încât să poată fi mutate ușor mai sus sau mai jos;
- folosește separatoarele de rafturi, pentru a crea spații suplimentare;
- ia în calcul că detergenții, de exemplu, au mirosuri intense care „contaminează” produsele din jur, astfel că vor fi utile cutiile cu capac pentru a le izola;
- alege mereu recipiente/cutii de depozitare/containere transparente;
- investește în cutii/containere/coșuri rezistente care pot fi curățate și igienizate în mod repetat;
- etichetează cutiile;
- folosește coșuri rezistente cu mânere solide pentru a lua sau a pune rapid ceea ce ai nevoie;
- grupează pe categorii și respectă organizarea stabilită inițial;
- utilizează cărucioare pe roți pentru a utiliza spațiul fără rafturi (acestea pot deveni la nevoie insule mobile în bucătărie sau în living când ai musafiri);
- folosește sertare sau adoptă sistemul „trage și ia” pentru a avea acces la produsele din spate.
Este fundamental necesar să ții cont de rezistența rafturilor. Sunt ideale cele din PAL pentru că sunt solide, dar suprafața lor trebuie astfel gândită încât sistemul de susținere să fie compatibil și stabil. Un schelet din metal este o alegere bună pentru că suportă o încărcare mare. Indiferent de alegerea pe care o faci, soliditatea, rezistența și stabilitatea polițelor reprezintă cel mai important detaliu. Dacă soluțiile alese permit și transformarea sau adaptarea ușoară a structurii de depozitare, cu atât mai bine.
Nu face rabat de la estetică. Chiar dacă debaraua și cămara sunt spații anexă care rămân ascunse, trebuie să arate bine pentru că vei avea un stimulent continuu în a păstra ordinea.
Idei amenajare debara mică
Câteva idei în plus pentru amenajarea unei debarale mici vor fi mereu utile. Rămâne valabil principiul necesității care impune anumite abordări și soluții, chiar dacă acestea exced regulile sau detalii estetice.
Sunt două soluții foarte practice pentru amenajarea unei debarale de dimensiuni reduse.
- Pentru cele puțin adânci soluția dulapului în perete este alegerea optimă. Compartimentarea și organizarea se vor face în funcție de necesități, dar va fi mereu util să combini rafturile cu o zonă pentru umerașe. Deși sunt utile, sertarele sunt mai greu de realizat, astfel că pot fi înlocuite cu alte soluții de depozitare: cutii, rafturi suplimentare mobile sau coșuri. Variază înălțimea la care sunt poziționate rafturile pentru a putea așeza atât teancuri de haine, lenjerii și altele, dar și obiecte mai voluminoase (geamantanele și gențile pentru călătorii, de exemplu).
- O debara adâncă și îngustă se pretează perfect pentru a fi organizată cu ajutorul rafturilor din podea până la nivelul tavanului. În funcție de lățime, acestea vor fi sub forma de U sau L. Într-o debara îngustă, rafturile pot fi dispuse chiar și pe un singur perete. Lasă mereu spațiu pentru a putea intra în debara. Chiar dacă poți avea sentimentul că risipești spațiu, în fapt câștigi.
Indiferent de dimensiune, nu aglomera inutil și nu depozita în același loc haine curate și produse de curățenie sau electrocasnice (aspiratorul, de exemplu).
Idei de amenajare debara haine
Un astfel de spațiu poate fi utilizat pentru hainele din extrasezon sau pentru cele de zi cu zi. Dacă în primul caz depozitarea poate fi făcută în cutii și saci, pe rafturi, în al doilea, va fi necesar să utilizezi umerașe sau chiar portmantouri. Este o idee utilă de amenajare debara în apartament.
Pentru hainele extrasezon sunt ideali sacii care pot fi vidați. Oferă protecție hainelor, țin departe insectele și mirosurile neplăcute. Spălate și aranjate vor ocupa puțin spațiu și vor fi gata pentru a fi utilizate la momentul potrivit.
Ventilația este un amănunt important, pentru a preveni mirosurile neplăcute și acumularea de umezeală, mai ales dacă depozitezi haine și încălțăminte purtată. Dacă ai mai mult spațiu la dispoziție, adaugă un taburet. Ia în calcul și oglinzile, eventual montate pe peretele liber sau pe partea interioară a ușii. Va face spațiul să pară mai mare și, în mod evident, este extrem de utilă.
Citește și: Amenajarea boxei: cum profiti din plin de spatiu
Idei de amenajare cămară bucătărie
Pentru o cămară în bucătărie, ideale sunt rafturile metalice. Poți include și un stativ pentru vinuri. Și de data aceasta este eficient să poziționezi rafturile la înălțimi diferite, pentru a grupa recipientele similare și a nu face risipă de spațiu.
Este important ca rafturile să fie protejate. Cele cu strat de melamină sunt ideale, în caz contrar, le poți vopsi și acoperi cu hârtie (niciodată cu plastic, pentru că poate apărea mucegai). Folosește vopsea cu proprietăți antimucegai pentru un plus de siguranță. Dacă rafturile nu sunt foarte late, este recomandat să le ancorezi bine în perete.
Folosește accesorii de depozitare: coșuri de răchită sau din metal, lădițe din lemn pentru legume și fructe, mirodenii uscate, ceaiuri și condimente sau recipiente din sticlă și cutii din plastic, în care să grupezi alimentele ambalate, după categorii. Împarte cămara în zone: conserve, alimente neperisabile (zahăr, paste, ulei, făină, cereale etc.), legume (cartofi, morcovi, fasole boabe, ceapă).
Citeste și: Cum amenajezi camara de alimente de acasa
Un balcon debara? Da sau nu?
Dacă este eficient și înțelept să amenajezi sau nu un balcon debara este o alegere care depinde de mai mulți factori:
- dimensiunea balconului;
- căile de acces în balcon (din living sau din bucătărie, ori din amândouă);
- dacă este izolat și cât de bună este izolația (de acest lucru depinde riscul apariției condensului);
- ce anume vrei să depozitezi.
Dacă intenționezi să păstrezi conservele pentru iarnă sau sculele de pescuit ori de bricolaj, iar acestea vor fi în perfectă ordine depozitate într-un dulap așezat pe laterala unui balcon mare, care este amenajat practic, atunci poate să fie o soluție bună. Ideea poate să fie utilă mai ales dacă bucătăria are ieșire directă în balcon, pentru că permite maximizarea spațiului din bucătărie.
Pentru un astfel de demers ai nevoie de un dulap din lemn sau metal, rezistent la umezeală (chiar dacă balconul este închis și izolat), care se închide perfect. Alege variantele care merg mult pe verticală pentru a folosi bine spațiul, dar ia în calcul ca rafturile să fie rezistente, iar dulapul bine ancorat.
O alternativă care poate fi luată în calcul sunt și dulapurile suspendate sau lăzile de depozitare. Acestea din urmă oferă spațiu, fără să afecteze prea mult estetica generală a balconului. Acoperite cu o husă, pot deveni un loc de recreere practic și comod.
Cum asiguri un iluminat optim într-o debara
Lumina este importantă în orice încăpere din casă, iar debaraua și cămara nu fac excepție. Sunt mai multe modalități în care poți face eficient o iluminare adecvată a acestor spații, astfel:
- o aplică pentru tavan;
- spoturile sunt mereu o soluție bună, iar cele care pot fi orientate într-o anume direcție, cu atât mai mult;
- o alternativă sunt spoturile cu baterii sau acumulatori, în cazul în care nu exită un cablu electric și montarea acestuia este dificilă.
Ca să fie eficientă, este de dorit ca lumina din debara să fie intensă. Folosește becuri cu putere mare și alege-le pe cele cu lumină naturală. Sunt potrivite pentru spațiile mici, te ajută să percepi corect culorile și nuanțele (mai ales dacă ai amenajat un dressing) și, nu în ultimul rând, îți oferă o percepție plăcută asupra spațiului.
Poziționează sursa de lumină la circa 20-30 de centimetri mai jos de planul plafonului, mereu în centrul acestuia. În felul acesta, iluminarea va fi uniformă și nu se vor forma umbre deranjante. Dacă vrei să treci la nivelul următor, poți pune benzi luminoase pe fiecare raft. Este util mai ales într-o debara cu haine sau într-un dressing de tip walk-in.
Amenajarea debaralei nu ar trebui să fie o provocare, ci un exercițiu de imaginație pentru o cât mai bună și eficientă organizare. Cu toate informațiile pe care le-ai aflat acum, cu siguranță, îți va fi mult mai ușor să ajungi la rezultate practice și confortabile.