Soclul sau brâul casei: ce este, ce rol are și cum se poate restaura
Soclul sau brâul casei este o structură de bază în ridicarea unei case și de care depinde durabilitatea locuinței. Pentru o casă rezistentă și durabilă în timp, este important să optezi pentru un soclu de calitate, realizat de o echipă de profesioniști.
În continuare, poți citi mai multe despre soclul casei, cum se montează acesta, precum și ce metode de izolație ai la dispoziție.
- Ce este soclul casei
- Etapele montării soclului
- Hidroizolația și termoizolația soclului
- Metode pentru izolația soclului casei
- De ce să ții cont în alegerea materialelor pentru placarea soclului
- Ce poți face pentru a asigura funcționalitatea soclului
Ce este soclul casei
Soclul casei este, pe scurt, o plintă folosită pentru a susține fundația unei case, sculpturi sau coloane.
Din punct de vedere arhitectural, soclul este o zonă-tampon, care protejează fațada casei de infiltrațiile din sol, stropii de ploaie și acumularea de zăpadă.
Proiectat corect și construit din materiale de calitate, acesta contribuie la rezistența construcției.
Etapele montării soclului
Indiferent dacă alegi să folosești o echipă de profesioniști sau să montezi soclul singur, este necesar să fie urmate mai multe etape:
- Curăță resturile de material. Zona aferentă soclului trebuie adusă la nivelul plăcii de beton, prin curățare și nivelare;
- Înainte de a aplica piatră naturală, cărămidă sau alt material, montează o plasă din sârmă, cu ajutorul unor ventuze sau cuie;
- După aplicarea adezivului, montează elementele decorative. Ai grijă, deoarece adezivul se usucă foarte repede. De aceea, este important să aplici piatra, gresia etc. imediat după aplicarea adezivului.
Hidroizolația și termoizolația soclului
Înainte de vopsire, placare cu piatră naturală sau cu alt material, este obligatorie aplicarea hidroizolației și apoi a termoizolației. Să le luăm pe rând.
La nivelul soclului, se va aplica o amorsă cu efect hidroizolant, peste care se va monta un strat de carbon bituminos. Peste acesta se așază polistirenul extrudat. Pentru rezultate bune, este indicat un strat de polistiren cu minimum 3 cm mai gros decât cel aplicat pe fațadă.
Este recomandat ca termoizolația soclului să coboare minimum 50 cm sub cota planșeului, în cazul subsolului neîncălzit, pentru a preveni formarea punților termice. Dacă ai transformat subsolul intr-o camera locuibila, este indicat să aplici termoizolația până la placa fundației.
Pentru a se evita variațiile mari de temperatură, este bine să folosești, pentru izolarea termică, polistiren extrudat și nu polistiren expandat, acesta din urmă suportând defectuos schimbările termice.
Sistemul termoizolant pe bază de polistiren extrudat se aplică printr-un adeziv special, cu rezistență ridicată la factorii de mediu și nu prin dibluri, care ar putea afecta elementele structurale exterioare. Dacă folosești un adeziv necorespunzător, există riscul ca plăcile termoizolante să se desprindă de pe soclu.
Metode pentru izolația soclului casei
Toate casele au soclu, însă unii proprietari aleg să îl integreze în fațada casei. Acest lucru îl expune la efectele umidității, ale vântului și razelor soarelui. Dacă te afli încă în faza de construcție a casei, poți evita aceste neplăceri, prin izolarea soclului.
În acest sens, ai la dispoziție mai multe opțiuni: vopsirea, tencuiala dură mozaicată și aplicarea de materiale decorative (piatră naturală, cărămidă, gresie etc.). Despre toate acestea vom vorbi mai jos.
Izolația prin vopsire
Izolația soclului prin vopsire este, de cele mai multe ori, cea mai accesibilă modalitate de izolare a unui soclu nou sau a unuia vechi, pe care îl restaurezi.
Pentru armonizare, este recomandat să alegi o culoare complementară cu restul nuanțelor folosite la exterior. De asemenea, este vital să acorzi atenție modului de aplicare al vopselii; doar așa rezultatul va fi unul de durată.
Primul pas în vopsire este să îndepărtezi pământul sau nisipul din jurul soclului, deoarece vopseaua va fi aplicată la 5-10 cm sub sol.
În cazul în care există ferestre la subsol/demisol, pe care nu dorești să le vopsești, este necesar să aplici folii de protecție. Dacă, totuși, stropești o fereastră, șterge imediat urma, pentru a evita afectarea iremediabilă a sticlei.
Pentru primul strat, aplică vopseaua cu mișcări line, pe diagonală. La următoarele straturi (se aplică maximum trei), folosește-te de mișcări de sus în jos sau de la stânga la dreapta, însă niciodată combinate. Numărul de straturi necesare depinde de calitatea vopselii și de instrucțiunile de pe ambalaj.
Evită să aplici vopseaua pe soclu, dacă este soare puternic. În acest caz, se va usca prea repede și există riscul de urme. De cealaltă parte, dacă este vreme ploioasă, vopseaua va șiroi și vor rămâne dâre inestetice.
De asemenea, pentru a evita formarea urmelor, oprește-te din vopsit doar în momentul în care ajungi la un colț.
Izolația prin tencuială dură mozaicală
Tencuiala dură mozaicală este folosită mai ales datorită aspectului său dur, care ajută la ascunderea unor mici imperfecțiuni ale soclului.
Este practică și versatilă, putând fi aplicată atât pe tencuieli din ciment și var, cât și pe beton, ipsos, gips-carton și vopsea veche.
Mai mult, această tencuială protejează împotriva mucegaiului, intemperiilor și șocurilor mecanice.
Tencuiala de acest fel conține rășini acrilice, bucăți de cuarț, particule de marmură naturală, fibre naturale și poliuretan sau silicon. Această combinație de ingrediente asigură o bună aderare, cresc puterea de acoperire, rezistența la zgârieturi, variații de temperatură și soluții alcaline, reduce timpul de uscare și o face ușor de curățat.
Cu toate acestea, umiditatea crescută poate cauza fisurarea tencuielii, motiv pentru care trebuie întreținută. Uneori, tencuiala trebuie reaplicată.
Izolația prin placare cu materiale decorative
Soclul mai poate fi protejat cu materiale decorative precum piatra naturală, cărămida aparentă, siding de polimeri sau gresie pentru exterior. Poți citi mai multe detalii despre fiecare, mai jos.
Izolația cu piatră naturală
Piatra naturală este una dintre cele mai bune soluții pentru izolația soclului. Protejează de umiditate, razele puternice ale soarelui (vara) și de ciclul îngheț-dezgheț (iarna).
Se potrivește dacă îți dorești să creezi un design rustic sau elegant, în funcție de celelalte elemente de decor din curte. Mai mult, poți crea un design unic, prin alternarea culorilor și a texturilor.
Fii atent cum așezi pietra,. Pietrele ar trebui să fie cât mai apropiate unele de altele, iar spațiile rămase libere să fie umplute cu amestec de ciment. Astfel, vei preveni infiltrarea umezelii.
Mai jos, sunt principalele tipuri de piatră naturală, recomandate pentru izolația soclului casei:
- Piatră poligonală din calcar – oferă o atmosferă relaxantă și se potrivește caselor în stil rustic;
- Piatră poligonală din ardezie – este un tip de piatră care conține particule de cuarț și feldspar (oferă un aspect coloristic variat). Poate fi folosită atât pentru soclu, cât și pentru fațadă, terasa ori gard;
- Piatră panel din calcar – este premontată, motiv pentru care se aplică foarte ușor. Poate fi folosită atât pentru soclu, cât și în casă, în locul gresiei, oferind un aspect elegant;
- Marmură scapitată – reprezintă cel mai folosit tip de marmură pentru exterior. Are un aspect brut și o textură inconfundabilă. Poate fi utilizată atât pentru soclu, cât și pentru fațadă sau pentru pereții terasei. Necesită aplicarea unei pelicule de impermeabilizant. Acesta va sigila porii, pentru a evita pătrunderea particulelor lichide în casa, precum și degradarea materialului.
Izolația cu siding din polimeri
Sidingul din polimeri este ieftin și simplu de montat, deoarece vine sub formă panelată. Are, totuși, un neajuns: nu permite pereților să respire la fel de bine cum o face izolația din cărămidă aparentă.
Te ajută să obții finisaje precise, ce pot fi curățate ușor cu un aparat de spălare cu presiune. Pe scurt, sidingul este un panou cu o grosime de aproximativ 2 mm și o greutate ușoară, ce vine într-o mare varietate de culori și texturi. Mai mult, nuanțele pot imita materialele naturale.
Izolația cu gresie de exterior
Gresia de exterior este potrivită pentru izolația soclului casei, deoarece are o rezistență crescută la intemperii și factori mecanici.
O găsești într-o gamă largă de modele, dimensiuni, texturi și culori, astfel că poți crea un design unic, adaptat necesităților casei tale. În plus, este ușor de întreținut.
Izolația prin cărămidă aparentă
Cărămida aparentă este o alternativă clasică la piatra naturală. Are un aspect uniform și ajută la armonizarea soclului.
Numele vine de la faptul că are aspect de cărămidă, însă procesul de producție este unul modern; cărămizile nu mai permit infiltrarea apei și facilitează schimbul de aer cu interiorul locuinței.
Dacă dorești să izolezi soclul folosind cărămidă aparentă, este important să repari eventualele denivelări, prin gletuire. Doar după ce peretele este drept poate fi aplicată cărămida.
Cu toate acestea, adezivii pentru cărămidă aparentă nu rezistă la umezeală, temperaturi ridicate și îngheț-dezgheț. De aceea, poate fi nevoie de noi lucrări de restaurare sau de aplicarea unui adeziv special, ales de un profesionist.
De ce să ții cont în alegerea materialelor pentru placarea soclului
Multă lume se întreabă cum să aleagă materialul potrivit pentru placarea soclului. Acest lucru depinde de mai multe criterii, printre care:
- Durabilitatea materialului;
- Rezistența la schimbările de temperatură;
- Rezistența la șocurile mecanice – soclul poate fi lovit accidental, de mingea unui copil sau dacă rezemi o bicicletă. De asemenea, tot aici intră fenomenele naturii, precum grindina;
- Gradul de impermeabilitate;
- Inflamabilitatea – unele plăci sunt mai ușor, altele, mai greu inflamabile. Unele nu se aprind ușor în mod natural, în timp ce, în cazul altora, s-au aplicat soluții anti-inflamabile;
- Timpul necesar pentru montare și gradul de dificultate al acesteia;
- Întreținerea în timp – gresia de exterior se curăță cel mai ușor. Materialele naturale sunt mai poroase, motiv pentru care se adună ușor praf și murdărie. Acestea necesită soluții speciale de curățare;
- Raportul calitate-preț;
- Aspectul estetic și integrarea în casă – aici contează forma, culoarea și dimensiunea;
- Stabilitatea culorii sub razele soarelui – probleme pot apărea în special dacă ai ales modele cu nuanțe intense, în special în cazul vopselei și al plăcilor decorative. Cel mai stabil material este considerat cel din clasa A1.
Ce poți face pentru a asigura funcționalitatea soclului
Eficiența și rezistența în timp a soclului casei depind de modul în care a fost ridicat, precum și de întreținerea sa. Mai jos, sunt câteva sfaturi pentru a te asigura că soclul și, implicit, locuința vor rezista bine în timp:
- Pantele de la sol trebuie să fie suficient de înclinate, pentru a nu permite acumularea apei la baza casei;
- Sistemul de scurgere a apei de ploaie ar trebui să fie dispus la minimum 50 cm de casă;
- Solul trebuie să fie pregătit și protejat împotriva înghețului;
- Spațiul de sub casă ar trebui să fie bine ventilat;
- Hidroizolația și termoizolația sunt esențiale pentru rezistența soclului;
- Curățarea gheții și a zăpezii de lângă casă este vitală pentru protejarea soclului.
Dacă previi acumularea apei, verifici periodic soclul și te ocupi de întreținerea sa, acesta va avea o viață lungă, de peste 50 de ani. Iar grija pentru soclu, înseamnă, până la urmă, grija pentru căminul tău.