Idei pentru amenajarea unei bucătării de vară – ponturi utile
Bucătăria este locul unde pregătești preparatele culinare preferate și te bucuri de ele împreună cu familia. Vara este perioada din an când vrei să profiți cât mai mult de aer proaspăt și de soare, în grădină sau pe terasa locuinței tale. O bucătărie de vară poate fi o variantă eficientă prin care să îmbini plăcerea gătitului cu o masă în aer liber, alături de cei dragi.
Alegerea designului potrivit poate fi o provocare destul de dificilă, însă, dacă respecți câteva reguli simple, poți face alegeri inspirate. În rândurile de mai jos, îți propunem câteva idei pentru amenajarea unei bucătării de vară, astfel încât să ai confortul dorit, indiferent că organizezi o petrecere în aer liber sau că iei masa liniștit, în familie, în timp ce pe grătar se rumenește o friptură ca la carte, fără să umpli casa de fum și de miros de mâncare.
Alege un design potrivit personalității și nevoilor tale
În funcție de locul în care sunt amenajate, în grădină sau pe terasă, ca o extensie a casei, există mai multe tipuri de bucătării de vară: acoperite, neacoperite, foișor. În funcție de nevoile tale, poți alege mai multe stiluri pentru a o amenaja, la fel cum procedezi și în cazul în care ai mansarda, de exemplu.
Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește designul este să te gândești că vei decora, utila și lumina o cameră care face parte din locuința ta per ansamblu, indiferent de locul unde este amplasată, dar mai cu seamă dacă este construită cu unul sau mai mulți pereți comuni cu restul casei.
La fel ca amenajarea unei bucatarii mici dintr-un apartament obișnuit, și atunci când vrei să ai un astfel de spațiu, parțial sau total în aer liber, specialiștii în design interior recomandă mai multe stiluri, din care poți alege ce ți se potrivește mai bine:
- mediteranean – elementele tipice acestui stil sunt tavanul cu grinzi, mobilierul din lemn și hotele conice;
- eclectic – dacă ești o fire nonconformistă și îți place să ieși din rând, poți opta pentru acest tip de design, care îmbină, de fapt, mai multe stiluri; poți fi cât de creativ vrei, de la culori, formele mobilierului sau luminile pe care le folosești;
- rustic – atunci când casa de la țară a bunicilor este motiv de inspirație pentru tine și îți place să-ți aduci aminte de copilărie, stilul rustic, cald, primitor, cu rafturi din lemn, pereți și blaturi din piatră sau cărămidă, poate fi o alegere potrivită pentru tine;
- modern sau minimalist – o trăsătură comună a celor două stiluri este simplitatea mobilierului; inoxul, plasticul sunt materialele utilizate pentru decor și pentru mobilier; o bucătărie modernă diferă de una minimalistă prin dimensiuni; într-o bucătărie minimalistă, aproape toate elementele sunt ascunse vederii și mobilierul încorporează aragazul, chiuveta, barul;
- vintage – dacă te fascinează o anumită perioadă culturală, cum sunt anii ‘60 sau ‘80, poți alege mobilierul, culorile și stilul vintage care să amintească de acele vremuri;
- industrial – este un stil care se caracterizează prin pragmatism; lemnul închis la culoare și metalul sunt materialele din care va fi realizat mobilierul pentru o astfel de bucătărie; designul industrial presupune și amenajarea unei insule funcționale, unde să pui câteva ustensile pentru gătit, de exemplu;
- scandinav – dacă vrei o bucătărie albă, cu un aspect impecabil, mobilier simplu și alb, atunci poți opta pentru stilul scandinav;
- de tranziție – o bucătărie de tranziție presupune îmbinarea vechiului cu noul; este un design simplu, potrivit dacă ești adeptul îmbinării stilului tradițional cu cel modern, de exemplu.
Alege mobila adecvată pentru o bucătărie de vară
Spre deosebire de o bucătărie clasică, în acest caz va trebui să ții cont de mai multe elemente specifice când vine vorba de alegerea mobilierului. În primul rând, depinde foarte mult de locația bucătăriei. Dacă este amenajată complet în aer liber, atunci este recomandat să optezi pentru mobiler care poate fi ușor mutat, în cazul în care condițiile meteo nu sunt favorabile.
Apoi, pentru o bucătărie de vară, poate nu ar fi rău să investești în mobilă care nu ocupă foarte mult spațiu, optând mai degrabă pentru perne sau accesorii mici. De asemenea, indiferent de alegerea pe care o faci, asigură-te că există suficient de mult spațiu între dulapuri, mese, scaune sau fotolii și cuptor sau grătar. Aceasta, pentru că bucătăria ta trebuie să fie funcțională, adică să ai spațiu de manevră atunci când gătești și, în același timp, să fie un mediu sigur pentru tine și pentru familia ta.
Asigură-te că ai suficient spațiu pentru depozitare
Nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama că într-o bucătărie, fie ea și de vară, vei avea nevoie de foarte multe ustensile și vase pe care să le ai la îndemână. De asemenea, îți vor fi necesare o mulțime de mirodenii, condimente și ingrediente pentru prepararea felurilor de mâncare preferate. Prin urmare, a avea suficient spațiu pentru depozitare este esențial pentru confortul tău.
Din acest punct de vedere, ai mai multe metode prin care poți câștiga mai mult spațiu în bucătăria ta, cum sunt și cele de mai jos:
- optează pentru electrocasnice încorporabile – cuptorul, hota, mașina de spălat vase pot fi încorporate în mobilier;
- folosește designul pe verticală – montează dulapuri sau rafturi pe pereți, până spre tavan; construiește suporturi pentru ustensile, pe care să le agăți pe pereți;
- nu ignora colțurile – colțurile sunt spații pe care le poți folosi eficient pentru câteva rafturi pentru vase din lemn, bambus sau plastic ori pentru dulapuri în care să pui mirodenii.
Utilează bucătăria în funcție de dimensiuni
Bucătăria de vară este recomandat să fie în primul rând funcțională și apoi să fie un loc în care să te simți bine cu cei dragi. Dimensiunile ei depind de cât de mare este locuința per ansamblu, de cât spațiu dispui pe terasă sau în grădină. Indiferent de cât de mare sau de mică este, recomandarea specialiștilor, când vine vorba de utilarea bucătăriei, este să nu dai senzația de înghesuit și să ai în minte aspectul practic.
Cu alte cuvinte, dacă bucătăria este în grădină și neacoperită, poți alege grătare portabile sau lăzi frigorifice pentru depozitarea băuturilor. Astfel, le vei putea muta ușor, în cazul în care vremea nu ține cu tine. Dacă este vorba despre o extensie a casei și reprezintă o cameră în sine, poți amplasa aici un frigider mai mic, un cuptor încorporabil și poți monta pe un perete chiar și un televizor. Totodată, dacă spațiul nu îți permite să ai chiar toate electrocasnicele la îndemână, alege în funcție de priorități ce ții la îndemână și ce depozitezi în altă încăpere. De asemenea, poți transforma o parte din blatul de bucătărie în locul unde iei masa, în loc să amplasezi o masă în mijlocul camerei.
Optează pentru sisteme de iluminat eficiente
Indiferent în ce spațiu este amenajată bucătăria ta de vară, gândește-te că nu întotdeauna vei putea găti folosindu-te de lumina naturală și, oricum, chiar dacă nu e vorba de pregătirea felurilor de mâncare, vei vrea să stai cu familia sau cu prietenii la masă și la orele târzii din noapte. Prin urmare, iluminatul este unul dintre elementele foarte importante când vine vorba de amenajarea bucătăriei. Specialiștii spun că, într-o astfel de situație, sunt două aspecte de care este bine să ții cont: rolul funcțional al luminii și cel estetic.
Din punct de vedere funcțional, vei avea nevoie de trei tipuri de lumini:
- de control – LED-uri amplasate în dulapuri, încrustate în mese, blatul de bucătărie, prin care să poți avea lumină pe suprafețele de care ai nevoie;
- de accent – dacă pui masa în mijlocul bucătăriei, poate nu ar fi rău să ai o lumină de accent în apropierea mesei;
- ambientală – poate fi obținută prin surse de lumină suspendate, felinare, lumini de perete.
În ceea ce privește aspectul estetic, psihologii și sociologii au demonstrat că lumina cu intensitate mică îi unește pe cei care stau la masă, pentru că dă impresia de intimitate și apropiere. Totodată, invită la discuții calme și calde. De asemenea, culoarea este esențială. Potrivit studiilor, lumina albastră și albă energizează, cea roșie îmbunătățește starea mentală, pentru că ajută la secreția de melatonină, violetul reduce stresul emoțional, iar galbenul este folosit pentru a ameliora efectele depresiei. Reține că ai libertatea de a alege ce culori și ce tip de lumină vrei, ținând cont, însă, de activitățile pe care le faci în bucătărie: gătești, speli vasele, iei masa.
Atunci când vrei să îmbini gătitul cu plăcerea unei mese în aer liber, împreună cu familia sau cu prietenii, amenajarea unei bucătării de vară poate fi o variantă potrivită. Ca să obții un design eficient, adică funcțional și plăcut din punct de vedere estetic, este bine să ții cont de câteva reguli simple, cum sunt și cele de mai sus.