Construcție garaj în curte: autorizații, materiale și modele de inspirație
Locuiești la curte sau tocmai te-ai mutat și îți dorești un garaj pe care să îl folosești și ca magazie? În cazul acesta, cu siguranță te întrebi cât va dura construcția, care este necesarul de materiale, ce autorizații trebuie să obții și care este garajul ideal pentru tine. Pentru ca totul să meargă perfect și să te bucuri de un garaj bine construit, din toate punctele de vedere, optează pentru un constructor.
- Autorizație și acte necesare pentru construcție garaj
- Cât costă să construiești un garaj: materiale necesare
- Etapele necesare pentru construcția unui garaj
- Modele de garaj
Autorizație și acte necesare pentru construcție garaj
Înainte de construcția garajului, este bine să știi că ai nevoie de autorizație de la primărie. În caz contrar, riști o amendă destul de mare și va fi nevoie chiar să dărâmi proaspăt construitul garaj.
Prima etapă din construcția garajului durează cel mai mult, așa că este de preferat să te înarmezi cu răbdare. Această primă etapă constă în obținerea certificatului de urbanism, ce te va ajuta să depui dosarul pentru autorizația de construcție.
Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:
- chitanța care să ateste plata taxei (2-3 lei/zonele rurale sau 5-6 lei pentru suprafețe mai mici de 150 mp);
- copie după actul de proprietate asupra terenului;
- două planuri cadastrale la scara 1/500;
- două planuri cadastrale la scara 1/2000.
A doua etapă, după ce ai certificatul de urbanism, este pregătirea dosarului pentru obținerea autorizației de construcție garaj. Este bine de menționat că ai la dispoziție între 6 și 24 de luni pentru a-l pregăti, după obținerea certificatului de urbanism. Vei avea nevoie de următoarele acte:
- certificat de urbanism;
- copie după actul de proprietate al terenului și casei (în cazul în care sunt pe același teren);
- proiect de autorizare extras din proiect tehnic (îl va întocmi arhitectul);
- aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului;
- cerere-tip;
- chitanța care să ateste achitarea taxei pentru emiterea de autorizație de construcție (0,5% din valoarea autorizată a construcției).
De menționat faptul că nu ai nevoie de autorizație de construcție pentru garaj în următoarele situații:
- când nu are fundație;
- dacă este de tip deschis;
- când este realizat din structură ușoară, care permite demontarea și nu are impact ireversibil asupra solului.
➡️ Ai o casă veche pe care dorești să o reamenajezi și să îi adaugi și garajul mult visat? Citește articolul Renovarea unei case vechi. Ce presupune, cat costa si ce avantaje poti avea și găsește inspirația și ideile potrivite pentru proiectul tău.
Cât costă să construiești un garaj: materiale necesare
După ce ți-am prezentat care sunt actele de care vei avea nevoie pentru construcția garajului, acum îți vom spune și materialele pe care trebuie să le cumperi, în funcție de complexitatea proiectului. Rezistența și aspectul garajului depind de materialele alese. De asemenea, acestea diferă în funcție de tipul de garaj pe care îl vei construi.
Construcție garaj: materiale pentru pereți
Având în vedere scopul garajului și modul în care acesta va fi construit, este bine de știut că pereții lui pot fi construiți cam din orice material. Este important doar să ții cont de nevoile tale și de proiectul propriu-zis al garajului.
Spre exemplu, lemnul este o opțiune comună și cu atât mai mult ți se va potrivi dacă ai și casa din acest material. Alege un garaj pe structură din lemn și vei avea numeroase avantaje. Este unul dintre cele mai ieftine materiale și, dacă optezi pentru lemn tratat împotriva apei, cariilor de lemn și focului, vei obține un garaj foarte rezistent în timp. De asemenea, pentru un proiect de garaj din lemn nu ai nevoie de o fundație de garaj foarte adâncă.
➡️ Construcțiile de garaje din lemn pot fi ușoare și accesibile din punct de vedere al costurilor, la fel ca și construcția unei case din acest material. Citește în continuare și află despre avantajele si dezavantajele constructiilor pe structura de lemn.
Poți opta și pentru un garaj pe structură metalică, având pereții plini. Pentru un astfel de proiect, oțelul inoxidabil se potrivește cel mai bine. Este ușor, rezistent și poate fi îmbrăcat în alte materiale pentru a oferi izolația necesară.
Construcție garaj din BCA
Bineînțeles, menționăm și faptul că poți opta pentru un garaj auto din BCA (Beton Celular Autoclavizat). Acest material este izolator termic și fonic foarte bun, are rezistență mecanică și permite construirea în mod ușor, având în vedere că blocurile din BCA pot fi tăiate la orice dimensiune. Mai mult, un alt avantaj al acestui material este caracterul ignifug.
Modele de garaj din BCA
Având în vedere faptul că BCA-ul este un material versatil și extrem de avantajos, există numeroase modele de garaje din BCA. Se poate realiza o combinație de garaj cu structură metalică și pereți din BCA. Astfel, poți opta pentru un garaj din BCA separat de casă sau lipit de casă, dacă și aceasta este realizată din BCA.
Construcție garaj: materiale pentru acoperiș
Acoperișul este foarte important, având în vedere că protejează întreaga construcție. De aceea, ar fi bine să alegi un material calitativ, dintre cele pe care le vom prezenta în continuare.
- Țigle: se potrivesc în cazul în care alegi o construcție de garaj separată de casă. Acestea sunt foarte rezistente, cu o durată de viață de aproximativ 50 de ani. Dacă alegi acest material, costul ar putea fi mai mare, dar, având în vedere rezistența, merită.
- Șindrile: se potrivesc dacă optezi pentru un garaj lipit de casă. Șindrilele sunt ieftine, ușor de instalat, iar, în caz de nevoie, pot fi înlocuite.
- Plăcile de policarbonat: aceste materiale sunt foarte ieftine, ușoare, durează foarte mult și se regăsesc într-o gamă variată de culori. Spre exemplu, poți opta chiar și pentru șindrile transparente, care oferă lumină, dar totuși protejează împotriva radiației solare. Au greutate redusă, astfel că se potrivesc chiar și structurilor ușoare și modelelor de acoperișuri garaje simple.
Construcție garaj: materiale pentru pardoseală
Pardoseala este extrem de importantă, astfel că trebuie să alegi cu atenție materialul din care va fi realizată. Iată ce variante ai la dispoziție:
- Vopsea: cea mai simplă soluție și care îți permite să alegi și anumite proprietăți, cum ar fi rezistența la pătare, efect antialunecare și multe altele;
- Rășină epoxidică: o soluție modernă și rezistentă. Dacă alegi această variantă, va rezista cel puțin 10 ani. Alte avantaje ar fi că se curăță ușor și rezistă la substanțele pe care le vei folosi în garaj sau care s-ar putea scurge din mașină;
- Dale: știai că poți folosi și dale pentru garaj? Nu cele clasice: unele speciale, realizate din plastic foarte dur sau vinil. Se curăță ușor și poți alege chiar și unele care au proprietăți antialunecare.
Construcție garaj: materiale pentru izolație
La fel ca o casă sau orice altă construcție, și garajul are nevoie de izolație adecvată. Iată ce tipuri de izolație să iei în calcul:
- Hidroizolarea: pentru a proteja garajul împotriva infiltrațiilor;
- Termoizolarea: pentru ca toate bunurile din garaj, inclusiv mașina, să rămână în condiții excelente;
- Izolarea fonică: ideală dacă vei folosi garajul și pentru diverse task-uri, nu doar pentru a parca mașina și pentru a fi magazie.
Având în vedere toate acestea, la întrebarea „cât costă să construiești un garaj”, răspunsul depinde de materialele folosite și de specificațiile pe care le dorești.
Etapele necesare pentru construcția unui garaj
La fel ca orice altă clădire, un garaj se va construi în etape bine stabilite de la început. Astfel, este nevoie de un proiect, care să includă toate detaliile planului de construcție. Îți prezentăm etapele de construcție, pe rând.
- Turnarea șapei pentru ca garajul să aibă o bază uniformă;
- Turnarea cimentului care oferă stabilitate construcției. În această etapă este important să se țină cont de spațiile pentru scurgerea apei;
- Realizarea structurii de rezistență;
- Realizarea pereților;
- Realizarea acoperișului;
- Finisarea exterioară;
- Montarea ușilor și a altor elemente;
- Finisaje interioare și exterioare;
- Amenajarea garajului.
Modele de garaj
Având în vedere multitudinea de proiecte garaje, probabil îți este greu să îl alegi pe cel care să ți se potrivească. De aceea, îți prezentăm principalele modele de garaj auto, pentru a avea o bază de la care să începi și să îți fie mai ușor să alegi.
Garaj subteran
Deși mai puțin întâlnit când vine vorba despre case, este bine să știi că poate fi realizat doar în același timp în care se construiește și casa, adică vei avea nevoie de un proiect de casă cu garaj subteran. Are numeroase avantaje, având în vedere că economisești spațiu. Este bine să știi că una dintre probleme poate fi reprezentată de panta de acces. Pentru o pantă lină, va fi nevoie de o suprafață mai mare, în caz contrar, o pantă mai abruptă ar putea crea probleme la intrarea și ieșirea din garaj.
Garaj semideschis
Aceasta este una dintre cele mai întâlnite idei de garaj. Având în vedere că este un spațiu semideschis, se pretează chiar și curților mici. Astfel, spațiul va putea fi folosit și pentru alte activități.
Garaj lipit de casă
Una dintre cele mai bune idei de amenajare de garaj auto, având în vedere că vei face și economie este garajul lipit de casă. Acest lucru este posibil întrucât un perete va fi al casei, iar conectarea la rețeaua electrică este mai simplă. De asemenea, un avantaj este și faptul că accesul în garaj se poate face și din interiorul casei. Este proiectul de garaj ideal dacă vrei să îl folosești și pe post de magazie.
Garaj separat de casă
Astfel de modele de garaje simple se potrivesc dacă deții o curte mare, în care suprafața nu este un impediment sau pot fi o soluție ideală dacă accesul în curte nu face posibilă amplasarea garajului lipit de casă. Este bine să ții cont că un garaj în curte poate avea costuri mai ridicate, în funcție și de dimensiunile garajului auto.
➡️ Dacă ai în plan renovarea casei și construcția unui garaj, citește în continuare și află cele mai bune idei pentru renovari.
Așadar, dacă vrei să construiești garajul ideal pentru tine, atât din punct de vedere al destinației (garaj simplu, garaj și magazie sau garaj și atelier) ține cont de informațiile prezentate și de sfaturile firmei de construcție pe care o vei alege.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock