Casa cu acoperiș de tip terasă (casa fără acoperiș): Avantaje și dezavantaje
Casa cu acoperiș tip terasă (cunoscută și drept casa cu acoperiș plat/plan, casa fără șarpantă sau casa fără acoperiș) este modernă și minimalistă. Poate fi o alegere optimă pentru anumite clădiri. Însă înainte de a te decide dacă locuința ta va avea un acoperiș plat sau nu este important să iei în calcul avantajele și dezavantajele unei case cu acoperiș de tip terasă. În plus, vei afla informații utile despre tipurile de case cu acoperiș plat, ce presupune izolația, cum se întreține și cât costă.
- Avantaje și dezavantaje acoperiș terasă
- Casa cu acoperiș plat sau casa cu acoperiș clasic: Cum alegi?
- Tipuri de case cu acoperiș plat
- Proiect casă cu acoperiș tip terasă
- Izolație casă cu acoperiș plat
- Case cu acoperiș plan poze
- Întreținere casă cu acoperiș tip terasă
- Case cu acoperiș tip terasă prețuri
Avantaje și dezavantaje acoperiș terasă
Un astfel de model de casă poate fi o opțiune bună dacă ești amator de artă și/sau design. Iată, mai jos, câteva avantaje și dezavantaje pentru casele cu acoperiș terasă/acoperiș plat.
Avantaje casă cu acoperiș terasă
O casă cu acoperiș terasă are numeroase avantaje:
- Costul redus – lipsa acoperișului clasic (de fapt este un acoperiș plat sau lipit de casă) poate fi mai accesibilă decât acoperișul cu șarpantă (clasic). Sunt mai puține riscuri la instalarea sa, astfel că și manopera este mai ieftină. Totodată, există mai puține complicații în privința întreținerii;
- Instalarea e rapidă și ușoară iar înlocuirea este la fel de simplă;
- Spațiu extra pentru diverse funcții – poți folosi spațiul de pe casă ca grădină (rooftop garden) cu flori/legume; stratul de pământ are și efect de răcire a clădirii. O altă idee este un spațiu pentru diverse evenimente, poți amenaja o terasă;
- Loc pentru instalarea panourilor solare – reprezintă o alegere mai bună decât acoperișul clasic. În lipsa acoperișului tradițional vei putea optimiza perfect unghiul panourilor solare;
- Eficiență energetică – multe acoperișuri plate reflectă lumina și ajută la răcirea locuinței în timpul verii.
👉 O casă cu acoperiș terasă reprezintă o alegere optimă dacă ești preocupat de mediu. Multe case fără acoperiș sunt și case pasive. Află din articolul Constructiile viitorului – ce trebuie sa stii despre casele pasive care sunt principiile de construire a unei case pasive.
Dezavantaje casă cu acoperiș terasă
Casa cu acoperiș de tip terasă (casa fără acoperiș) are și o serie de dezavantaje:
- Lipsește podul – acesta se forma sub acoperișul înclinat;
- Durată de viață mai mică – dacă un acoperiș clasic are o durată de minimum 20 de ani, acoperișul plat trebuie înlocuit la aproximativ 10 ani;
- Preț mai mare pentru asigurarea de casă – deoarece acoperișul plat are un risc mai mare de infiltrații;
- Mai mult timp pentru întreținere – dacă nu inspectezi acoperișul de tip terasă regulat există riscul de înfundare a scurgerilor.
Casa cu acoperiș plat sau casa cu acoperiș clasic: Cum alegi?
Casa cu acoperiș plat nu este atractivă pentru toată lumea. Iată câteva motive pentru a alege o casă cu acoperiș terasă:
- Îți dorești o casă cu design modern – stilul de decor modern se potrivește mai bine în casa fără acoperiș;
- Spațiul existent se poate transforma în grădină sau terasă.
În general, casa cu acoperiș plat este preferată mai mult din punct de vedere estetic decât practic. Costul de instalare este mai mic, însă întreținerea regulată costă. Mai mult, un acoperiș de acest fel trebuie înlocuit mai des.
Prin comparație, acoperișul cu șarpantă:
- Este adaptabil – poate fi folosit atât pentru locuințe tradiționale, cât și pentru case în stil scandinav, rustic etc;
- Oferă spațiu suplimentar – podul poate fi folosit pentru depozitare, amenajat pentru a ține loc de spațiu de birou/sală de sport/dressing etc;
- Asigură hidroizolare și termoizolare bune – există mai multe forme de izolare a podului (finisaje exterioare, membrane, straturi de izolație). De asemenea, se creează un spațiu de aer tampon și se reduce riscul de infiltrații;
- Durată mare de viață – un acoperiș realizat din materiale de calitate și de o echipă de profesioniști poate dura cel puțin 30-50 de ani;
- Întreținere facilă – necesită verificarea periodică pentru a vedea eventualele deteriorări precum și eliminarea resturilor vegetale.
Cum majoritatea acoperișurilor sunt realizate din lemn, există un risc mai mare de incendiu. De asemenea, în cazul unor fenomene meteorologice extreme este posibilă desprinderea învelitorilor. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă lucrările nu au fost executate profesionist.
👉 Cauți o casa? Intră pe Storia.ro pentru mii te anunțuri de la proprietari, dezvoltatori și agenții imobiliare. Vizitează și blogul Storia pentru a te inspira în amenajarea casei tale.
Tipuri de case cu acoperiș plat
Casa cu acoperiș terasă (casa fără acoperiș) poate fi de mai multe tipuri. Citește mai jos despre casa cu acoperiș plat cu terasă și despre casa simplă cu acoperișul plat.
Case cu acoperiș plat și cu terasă circulabilă
De cele mai multe ori, proprietarii aleg să își transforme locuințele în case cu acoperiș plat și terasă. Iată câteva dintre avantajele acestei opțiuni:
- Are un design modern – o astfel de casă cu acoperiș plat va ieși în evidență și va aduce un aer modern zonei în care se află. O casă cu acoperiș tip terasă se potrivește mai ales în designul minimalist sau mediteranean;
- Poți amenaja o terasă circulată – acest tip de acoperiș îți oferă ocazia de a amenaja o terasă circulabilă. Poți amenaja o zonă de relaxare pentru sezonul cald. Reprezintă o opțiune ideală dacă nu dispui de mult teren pentru grădină. De asemenea, poți monta panouri solare, un rezervor de apă etc;
- Risc redus la incendii – nu există risc de incendiu deoarece nu este realizat din materiale inflamabile;
- Rezistență ridicată la fenomene meteo.
Acoperiș plat simplu
O casă cu acoperiș drept (acoperiș plat) oferă aproape încă un nivel deasupra locuinței. În general, baza se acoperă cu o membrană impermeabilă. Unele persoane aleg să monteze un acoperiș plat mai ales pe garaj sau extensii ale casei.
Totuși, casele cu acoperiș drept (casele fără acoperiș) nu sunt chiar drepte, ci ușor înclinate pentru a permite scurgerea apei. Unghiul de înclinare nu depășește 10 grade pe planul orizontal. Cu ochiul liber, acoperișul pare drept.
👉O variantă particulară a casei cu acoperiș tip terasă este casa de tip container. Citește și Ce trebuie sa stii despre casele tip container pentru a afla cum să alegi o casă container, cât costă și ce avantaje are.
Materiale folosite pentru acoperișul plat
Acoperișul plat al casei se poate realiza din mai multe materiale, însă cele de mai jos sunt cele mai folosite:
- Acoperiș standard – este realizat dintr-un amestec de smoală și pietriș. Este una dintre cele mai rentabile opțiuni. Presupune trei sau mai multe straturi impermeabile intercalate între straturi de smoală. Pentru stabilitate și o durată mai mare de viață se folosește pietriș sau piatră de râu. Rezistă bine la incendii. Îndepărtarea acoperișului este dificilă și scumpă. La expunerea la soare produce un miros specific. Localizarea locurilor de infiltrație este dificilă;
- Acoperiș din bitum modificat – este realizat din rulouri de asfalt. Se aplică alături de smoală, la rece cu un adeziv pe bază de solvent, cu foc deschis. Poate fi realizat și de către neprofesioniști, însă doar dacă ai experiență în lucrări de acest tip. Are o rezistență mai scăzută în timp;
- Acoperiș cu membrană cauciucată – se folosește mai ales EPDM (membrană de etilen-propilen-dien-monomer). Membrana are o grosime cuprinsă între 0,07 și 0,15 cm și se aplică într-un singur strat. Este flexibil și elastic. Suportă bine temperaturi ridicate. Eventualele deteriorări care cauzează scurgeri de apă se repară ușor iar echipamentul de întreținere este ieftin. După încheierea duratei de viață a acoperișului, materialul este reciclabil. Un posibil dezavantaj este culoarea neagră, însă poate fi vopsit.
Proiect casă cu acoperiș tip terasă
Construcția unei locuințe se realizează pe baza unui proiect. Potrivit legii, construcțiile nu pot fi realizate decât conform planurilor unui proiectant care răspunde de ansamblul locuinței, de economicitatea construcției și de rezistența elementelor proiectate.
Proiectantul trebuie să se asigure că acoperișul plat (casa fără acoperiș) are o rezistență bună și poate susține planurile tale (terasă, grădină, spațiu de recreere, panouri solare/fotovoltaice etc).
Poți reduce riscul de infiltrații dacă alegi să lucrezi cu o echipă de profesioniști specializată pe case cu acoperiș tip terasă.
Izolație casă cu acoperiș plat
Izolația este un element important pentru a preveni infiltrațiile de apă. Realizată corect, izolația casei cu acoperiș plat reduce din zgomotele nedorite, asigură impermeabilitatea și contribuie la eficientizarea locuinței. Izolația pentru o casă cu acoperiș drept este destul de simplă în ceea ce privește materialele folosite.
Case cu acoperiș plan poze
Casa cu acoperiș terasă (casa fără acoperiș) poate fi realizată în stiluri diverse în funcție de preferințele proprietarilor. Vezi mai jos câteva poze de case cu acoperiș plat.
Întreținere casă cu acoperiș tip terasă
Un acoperiș plat are o durată medie de viață de 10 ani, dacă este întreținut adecvat. Dar există și cazuri mai fericite – acoperișul plat din smoală și pietriș poate dura chiar și 20-30 de ani.
În general, întreținerea presupune îndepărtarea apei în maximum 48 de ore de la ploaie sau topirea zăpezii. Poți face acest lucru manual sau prin instalarea unor sisteme de scurgere. Orice acoperiș terasă ar trebui inspectat după fiecare furtună sau alt eveniment meteo major. Unele porțiuni se pot dezlipi și trebuie reparate. Aproximativ 90% dintre infiltrații au loc la nivelul garniturilor.
Un alt aspect important este starea scurgerilor. Pentru a permite eliminarea apei este recomandat să cureți periodic scurgerile de murdărie, praf, resturi vegetale. O scurgere înfundată va duce la acumularea apei.
Case cu acoperiș tip terasă prețuri
Care este prețul unei case cu acoperiș terasă? Uneori prețul instalării unui acoperiș drept poate fi mai mare decât al unui model clasic, mai ales dacă optezi pentru sisteme de scurgere a apei.
Materialul pentru acoperișul plat este destul de ieftin, însă instalarea izolației și manopera pot duce costul la 300-500 lei/mp. Dacă îți dorești instalarea unei grădini pe casa fără acoperiș, prețurile ajung la 700 lei/mp sau chiar mai mult. Documentează-te cu privire la materiale și prețuri deoarece soluțiile ieftine pot necesita renovări multiple, mult mai costisitoare.
Casa cu acoperiș plat are numeroase beneficii mai ales de natură estetică și de agrement/relaxare. Se potrivește într-o casă modernă sau futuristă iar pe acoperișul plat poți amenaja o zonă de recreere sau o grădină.