Case vacanță

Casele A Frame: ce sunt și ce trebuie să știi înainte de a le alege

Cu siguranță ai observat casele construite într-o formă caracteristică, de tip A, care au devenit tot mai populare, în ultimul timp. Acestea se numesc chiar după forma lor, mai exact case de tipul A Frame. Casele îmbină elementele moderne cu utilitatea și confortul, plus că timpul de construcție este unul mai scurt decât în cazul unei locuințe obișnuite. 

Dacă îți dorești să investești într-o astfel de construcție, în viitor, îți vom prezenta ce înseamnă casele A Frame, cum se construiesc și de ce merită o asemenea investiție.

  • Ce înseamnă o casă de tipul A Frame
  • Caracteristicile unei căsuțe A Frame
  • Tipuri de case interesante A Frame
  • Cum se construiește o casă de tip A
  • Avantajele și dezavantajele caselor de tip A

Ce înseamnă o casă de tipul A Frame

O casă de tipul A frame este recunoscută pentru forma sa distinctă, cu un stil arhitectural care combină accentele moderne cu funcționalitatea. Acoperișul acestui tip de case începe de la sol și formează pereții laterali ai casei, oferind acea formă triunghiulară. 

A Frame-urile sunt apreciate pentru designul simplu și eficient, care permite o construcție relativ ușoară, dar și o rezistență bună, în condiții climatice neașteptate.

Sunt adesea folosite ca locuințe de vacanță, fiind denumite și drept cabane A Frame. Designul interior este unul aerisit, deschis, cu limitări de spațiu util la înălțime, pe lateral. Dimensiunea caselor în formă de A diferă în funcție de dorințele proprietarului, fiind construite sub forma unor cabane mici, dar pot fi și mult mai spațioase.

De-a lungul timpului, cabana de tip A s-a bucurat de tot mai multă popularitate, care s-a simțit și în România, fiind preferate pentru proiectarea unor case de vacanță la munte. Datorită aspectului, casele pot fi cu ușurință construite și amplasate în zone montane unde terenurile sunt situate în apropierea lacurilor sau a pădurilor.

Caracteristicile unei căsuțe A Frame

Casele de tipul A Frame sunt construite în baza unui proiect bine stabilit, chiar dacă procesul nu este asemenea unui locuințe obișnuite. Prin urmare, dacă îți dorești să devii proprietarul unei astfel de case sau dacă preferi să o cumperi deja construită, îți prezentăm câteva dintre caracteristicile unei căsuțe A Frame, pe care e bine să le ai în vedere.

Forma caselor de tip A

Elementul distinctiv al caselor o reprezintă forma triunghiulară a structurii. Practic, casa este definită după forma acoperișului abrupt și înclinat. Laturile laterale sunt egale și mai lungi decât latura de la sol. În completarea designului vin și geamurile mari în față, care permit luminii naturale să pătrundă în toată locuința și conectează interiorul casei cu mediul înconjurător.

Casele A Frame sunt construite pe un singur nivel, cu posibilitatea amenajării unui spațiu la mansardă, unde, de regulă, sunt amplasate dormitoarele. Spațiul poate fi organizat în funcție de nevoile fiecărei persoane, însă regula de bază a amenajării este oferirea unui spațiu aerisit și eficient.

Istoria caselor

Casele de tip A au și o istorie impresionantă, fiind caracterizate de un stil arhitectural care a devenit popular în secolul al XX-lea. Formele caselor au fost folosite în construcțiile tradiționale ale popoarelor din regiunile montane, unde acoperișurile abrupte erau necesare pentru a face față precipitațiilor, în special zăpezii.

Astăzi, sunt preferate tocmai pentru a fi utilizate drept case de vacanță, sub forma unor cabane unde ai putea să îți petreci vacanțele atât iarna, cât și în anotimpurile calde.

Cum se diferențiază o casă de tip A de alte construcții

Pentru a înțelege mai bine cum se diferențiază tipul acesta de construcții, există mai multe aspecte distincte, după cum urmează:

  • Forma triunghiulară a structurii. Unul dintre cele mai evidente elemente care separă casele A Frame de alte tipuri de construcții este forma lor triunghiulară, care le oferă aspectul unic. Structura este formată din doi versanți, care acoperă complet două dintre laturile casei. Această formă nu doar că oferă un aspect inedit, dar optimizează rezistența structurală și reduce folosirea materialelor necesare pentru pereții laterali;
  • Acoperișul abrupt și unghiular. Spre deosebire de casele cu acoperiș plat, casele triunghi au un acoperiș abrupt. Panta acestuia are, de obicei, 60 de grade, tocmai pentru a forma un triunghi isoscel. Însă pot fi și proiecte cu forme variate, în funcție de teren sau dorințe;
  • Lipsa pereților laterali clasici. În casele tradiționale, pereții laterali sunt verticali și susțin acoperișul. Într-o casă de tip A Frame, pereții laterali sunt parte integrantă a acoperișului. Lipsa celor clasici modifică și distribuția spațiului interior, oferind o experiență de locuire diferită. Astfel, acoperișul devine elementul dominant atât în exterior, cât și în interior. Între timp, pereții înclinați reduc spațiul locuibil pe laterale, dar deschid volumul înălțimii;
  • Design simplu și minimalist. Spre deosebire de alte tipuri de locuințe care se concentrează pe compartimentarea spațiului și pe detalii decorative, casele de tipul A Frame sunt renumite pentru simplitatea și minimalismul lor. Structura acestora se bazează pe linii simple și pe o eficiență maximă a spațiului. Interiorul este deseori deschis, fără multe compartimente și creează un sentiment de libertate. Lipsa ornamentelor exterioare și simplitatea materialelor folosite contribuie la un stil arhitectural pur funcțional;
  • Ferestre mari și integrate cu natura. Nu toate casele A Frame au ferestre uriașe, dar acestea sunt un element definitoriu, care întregesc designul. Multe dintre ele se remarcă prin fațadele din sticlă, unde ferestrele sunt distribuite uniform pe toți pereții. Se pune accentul pe o fațadă deschisă, ce permite priveliști ample și o conexiune directă cu natura. Acest element le face distinctive pentru amplasarea în locuri pitorești, precum munți, lacuri sau păduri.
  • Eficiență termică. Forma triunghiulară a unui proiect de casă în formă de A este eficientă și din punct de vedere energetic. Volumul mai redus al spațiului de locuit și acoperișul bine izolat pot ajuta la menținerea căldurii în interior, în sezonul rece.
  • Flexibilitate și versatilitate. Fiindcă sunt mai ușor de construit față de casele sau cabanele tradiționale, simplitatea structurii lor permite folosirea unor kituri prefabricate sau chiar construirea DIY. De asemenea, sunt versatile în ceea ce privește zonele unde pot fi amplasate.

👉 Pentru a maximiza fiecare centimetru din casa A Frame, îți prezentăm câteva metode de eficientizare a spatiului de depozitare, pentru a te bucura de un loc pe deplin aerisit.

Tipuri de case interesante A Frame

Există nenumărate case interesante A Frame, datorită formei și funcționalității oferite. Se construiesc atât în funcție de preferințe, cât și după modul în care sunt gândite pentru a fi locuite. Astfel, ele se caracterizează după cum urmează:

Case A Frame clasice

Acest model este unul dintre cele mai răspândite tipuri de case cu acoperiș până jos și ajunge aproape până la sol. În acest caz, nu există extensii laterale sau modificări ale structurii originale. Sunt gândite ca fiind case tip cabană, apreciate pentru simplitate și eficiență.

Caracteristicile tipurilor clasice sunt: acoperișul abrupt, ferestrele mari pe fațada frontală și designul compact.

Case A Frame extinse

Au aceeași formă triunghiulară de bază, dar includ extensii laterale sau chiar pe verticală, pentru a obține mai mult spațiu locuibil. Extensiile pot fi reprezentate de camere, garaj sau chiar de o terasă. Astfel, caracteristicile unei case extinse în formă de A sunt aproape identice ca ale celei clasice, doar că sunt în plus anexele, forma finală fiind destinată unor familii care necesită mai mult spațiu.

A Frame moderne

Casele A Frame moderne sunt case triunghiulare, dar în care se reflectă o reinterpretare contemporană a stilului clasic, folosind materiale moderne și tehnologii noi. De obicei, designul este mai deschis, cu ferestre mari, finisaje minimaliste și tehnologii de eficiență energetică.

Fațada este, de obicei, din sticlă, iar acoperișurile, izolate termic. Destinația finală de locuit este pentru o cabană modernă la munte, în regim hotelier sau, de ce nu, de locuit.

Case A Frame prefabricate

Aceste case sunt livrate sub forma unor kituri prefabricate, ce pot fi montate rapid pe un teren. Sunt populare pentru costul lor accesibil și timpul redus de construcție. De cele mai multe ori, kiturile includ componentele esențiale, iar asamblarea poate fi realizată și de proprietari.

Printre avantaje se numără designul modular, costurile reduse și faptul că poți avea rapid o casă A Frame la cheie. Sunt gândite pentru case de vacanță, case off-grid sau locuințe temporare.

Tiny A Frame

Sunt versiuni în miniatură ale caselor A Frame, concepute pentru a maximiza eficiența spațiului pe o amprentă redusă. Acest tip de locuință este ideal pentru cei care adoptă un stil de viață sustenabil și minimalist.

Spațiul interior este eficient organizat, deseori, într-o singură cameră, fiind folosite pentru casele de vacanță sau pentru pensiunile micuțe.

A Frame modulare

Aceste modele sunt concepute ca structuri modulare, ceea ce înseamnă că pot fi extinse sau modificate prin adăugarea de noi module. Avantajul este că permit o amenajare ușoară și flexibilitate în design. Destinația de utilitate și folosință este pentru case de vacanță sau cabane de închiriat în regim hotelier tip cabană modulară, cu opțiuni de extindere.

👉 Știai că există și construcții fără autorizație? Descoperă mai multe despre ce înseamnă acest proces și când te poți bucura de o constructie fara autorizatie, chiar și pentru o casă în formă de A.

Cum se construiește o casă de tip A

Așa cum deja ai observat, o astfel de casă se construiește mai rapid decât un plan al unei locuințe obișnuite. Astfel, poți să te bucuri de locuință în doar câteva luni, mai ales dacă nu îți dorești o construcție de la zero. 

Dacă munca este una mai complexă, poți opta pentru o echipă specializată în astfel de amenajări. Indiferent de forma aleasă și de metoda de construcție și amplasare, viitorii proprietari trebuie să cunoască următoarele aspecte, înainte de construire:

  • Obținerea avizelor și a aprobărilor, de la autoritățile publice și locale. Procesul birocratic poate dura mai mult decât construcția în sine; din acest considerent, este important să ai toate actele emise în detaliu;
  • Fundația poate fi de trei tipuri: din beton cu centuri continue, întâlnită la construcțiile clasice, fundația de tip placă generală din beton monolit și fundația din piloni. Este foarte important să ții cont de fundația casei în tip A, mai ales pe zonele montane, unde terenul nu este întotdeauna plat;
  • Scheletul de rezistență al casei poate fi construit atât din lemn, cât și din metal, sub forma unui triunghi;
  • Acoperișul se instalează după ridicarea cadrului. Este indicat să fie foarte bine izolat, deoarece este o componentă importantă a casei și joacă un rol esențial în eficiența energetică;
  • După ce structura principală este ridicată, urmează a se instala utilitățile esențiale. Sistemele de apă și canalizare pot fi instalate la rețeaua locală sau poți opta pentru instalarea de fose septice și sisteme de captare a apei. Asigură-te că locuința are un sistem eficient de încălzire, pe bază de lemne (șemineu, sobă), fie electric, fie pe gaz. Ventilația este importantă pentru confort, mai ales în zonele înalte ale casei;
  • În ceea ce privește finisajele interioare, cea mai bună soluție pentru izolația exterioară fonică și termică este vata minerală. Închiderea pereților se poate realiza cu plăci de rigips. Poți alege mobilierul și celelalte finisaje (gresia, parchetul) după bunul plac;
  • La final, rămân geamurile, ușile și finisajele exterioare, prin montarea elementelor de fațadă (lemn, metal, panouri compozite).

👉 Dacă te interesează construcțiile, descoperă mai multe despre diferenta dintre suprafata construita si cea utila, informații care te pot ajuta în construirea unei case de tip A.

Avantajele și dezavantajele caselor de tip A

Am ajuns și la capitolul avantaje și dezavantaje ale căsuțelor triunghi. Așa cum ai observat, am prezentat mai multe caracteristici ale caselor de tip A, însă este bine să cunoști și mai multe detalii, chiar și pe cele mai puțin știute și care se clasifică la dezavantaje.

Avantaje case de tip A Frame

Unul dintre marile avantaje ale acestor tipuri de case constă în forma distinctă și designul minimalist. Aceste detalii fac din casele A Frame o investiție de viitor atât pentru o casă de vacanță, cât și pentru o locuință permanentă, pentru adepții stilului nonconformist.

Un alt avantaj este dat de costurile reduse, prin prisma designului simplu. Datorită lipsei pereților tradiționali și faptului că aceștia sunt din aceeași structură, materialele și munca sunt reduse.

Forma compactă și acoperișul extins al acestor tipuri de case ajută la reducerea pierderilor de căldură și la menținerea unei temperaturi confortabile la interior. Zăpada și ploaia se scurg rapid de pe acoperiș, prevenind acumulările care ar putea afecta izolația.

Datorită construcției simple, casele A Frame necesită o întreținere minimă, comparativ cu cele tradiționale. Astfel, dacă ești proprietarul unei case de acest tip, ai mai puține suprafețe expuse la intemperii, care ar putea necesita reparații constante.

Casele A Frame pot fi amplasate pe terenuri variate, inclusiv pe cele accidentate sau înclinate, datorită formelor compacte și simple. Sunt ideale pentru construcții în zone montane sau naturale. Nu în ultimul rând, printre avantaje se numără și faptul că sunt ideale pentru cabane de vacanță.

👉 Pentru a simți pe deplin confortul în casa ta, află mai multe despre umiditatea aerului in casa și ce poți sa faci pentru un nivel optim.

Dezavantajele caselor în formă de A

Există și dezavantaje, chiar dacă până acum am prezentat doar partea frumoasă a acestor tipuri de case. Înainte de a deține construcția, trebuie să știi că aceasta vine la pachet cu următoarele:

  • Spațiu limitat și compartimentare dificilă, în special dacă îți dorești să petreci timp cu familia extinsă. Pereții limitează spațiul locuibil pe margini, fiind dificil să amplasezi mobilier tradițional, pentru un spațiu bine eficientizat;
  • Deși sunt perfecte pentru zonele cu zăpadă, datorită acoperișului abrupt, casele de tip A pot avea provocări în climatele foarte calde sau umede. Acoperișul poate crea probleme de ventilație și se poate acumula căldura excesivă, pe timp de vară;
  • Forma lor poate îngreuna extinderea în mod eficient, dacă ai avea nevoie de mai mult spațiu, pe viitor;
  • Pot fi o provocare pentru persoanele cu mobilitate redusă ori pentru familiile care au copii mici, din cauza designului pe verticală și a etajelor superioare accesibile prin scări, uneori, abrupte;
  • Chiar dacă volumul interior poate părea mare, înălțimea nu este întotdeauna eficient utilizată pentru o amenajare și o mobilare eficiente;
  • Forma casei poate fi un impediment în încălzirea și menținerea unei temperaturi constante.

👉 Dacă îți dorești să ai acces rapid la anunțuri imobiliare și să descoperi mai multe oferte, instalează aplicatia Storia din Google Play sau App Store, pentru a te bucura de beneficii imediate.

Acum că ai aflat ce sunt casele A Frame, de la tipul lor, până la avantaje și dezavantaje, este momentul să te decizi dacă vrei să fii proprietarul unei astfel de case. Beneficiile sunt peste așteptări, indiferent dacă o amenajezi ca pe o casă de vacanță sau una de locuit pe mai mult timp, în anumite perioade.

Back to top button