Totul despre amenajarea unui balcon: idei, sfaturi practice și imagini pentru inspirație
Multă lume tratează balconul drept un spațiu de depozitare, căruia îi acordă cea mai puțină atenție în momentul amenajării. În ciuda acestui mit, balconul poate avea rol funcțional. De exemplu, poate fi transformat într-o zonă de relaxare, o mini-grădină urbană sau într-un loc de joacă pentru cei mici.
Mai jos, poți vedea cum să-ți amenajezi balconul, precum și de ce să ții cont în alegerea mobilei, a obiectelor de iluminat și a decorațiunilor. Încheiem cu o serie de recomandări despre o provocare pentru mulți: amenajarea unui balcon mic.
- De ce să ții cont în amenajarea unui balcon
- Cum amenajezi balconul în funcție de tipul acestuia
- Cum amenajezi balconul în funcție de tipul de locuință
- Cum amenajezi balconul în funcție de poziția sa
- Cum amenajezi balconul în funcție de stil
- Cum amenajezi balconul în funcție de destinație
- Cum alegi mobila pentru balcon
- Cum alegi obiectele de iluminat pentru balcon
- Cum alegi decorațiunile pentru balcon
- Cum amenajezi un balcon mic
De ce să ții cont în amenajarea unui balcon
Un balcon poate fi amenajat în moduri dintre cele mai inedite, indiferent de dimensiunile sale. Tot ce ai nevoie este inspirație și câteva accesorii care îl vor transforma complet. Mai mult, dacă îți dorești un balcon amenajat cu bun-gust, este bine să ții cont și de următoarele aspecte:
- Cum vei utiliza balconul – care este scopul său? Vrei un spațiu pentru luat cafeaua dimineața sau un birou de acasă? Sau poate că planifici să te ocupi de flori și plante aromatice? Răspunsul îți va indica direcția pentru amenajarea sa.
- Ce dimensiuni are balconul – poate că îți dorești un scaun de ratan, însă spațiul nu îți permite acest lucru. Dacă locul este mic, soluția este să alegi smart. Continuând exemplul de mai devreme, poți opta pentru un scaun pliant sau pentru câteva perne pufoase pe care să le așezi jos.
- Unde se află balconul – dacă balconul vine în continuarea livingului sau a bucătăriei, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Le descoperi mai jos, urmează-ne.
- Nivelul de intimitate – dacă locuiești la bloc, poți folosi jaluzele sau panouri decorative, pentru a te feri de vecinii curioși.
- Lumina care ajunge în balcon – contează foarte mult dacă balconul este îndreptat spre nord, unde soarele ajunge mai puțin, sau spre sud, unde are parte de lumină și căldură întreaga zi. De acest lucru depinde tipul de ferestre ales pentru închiderea sa. De asemenea, contează și scopul său: de exemplu, o grădină de flori va avea nevoie de lumină solară.
- Stilul de amenajare – pentru un aspect unitar, este important să urmărești același stil de amenajare precum în restul locuinței.
- Bugetul – pentru a evita cheltuielile inoportune, este bine să stabilești de la început un buget realist, la care să adaugi 20-30% pentru situații de urgență.
Cum amenajezi balconul în funcție de tipul acestuia
Pot exista două tipuri de balcon: deschis și închis, iar acest lucru influențează modul de amenajare, după cum poți vedea mai jos.
Amenajarea unui balcon deschis
Balconul deschis este cel mai întâlnit. Dacă în diminețile de vară, poate fi locul ideal pentru servirea cafelei, iar seara, pentru a te relaxa după o zi obositoare, în sezonul rece, lucrurile se schimbă.
Frunzele, vântul, ploaia, praful și zăpada pot necesita timp suplimentar pentru curățenie. Totodată, temperaturile scăzute și umiditatea ridicată pot pune probleme mobilierului din lemn.
Totuși, dacă îți dorești mobilă pentru balcon din lemn, alege un model tratat, ce rezistă bine la schimbările de vreme.
De asemenea, te poți feri de privirile curioșilor prin acoperirea balconului cu o pergolă. Aceasta va avea dublu rol: te va feri de curiozitatea vecinilor și te va proteja în zilele caniculare.
Amenajarea unui balcon închis
Dacă ai balconul închis, îl poți amenaja în orice stil îți dorești. De asemenea, încearcă să reunești preferințele personale cu lucrurile pe care ți le dorești de la balcon.
În mod ideal, acest loc ar trebui să fie primitor, funcțional și să completeze cu gust restul casei.
Cum amenajezi balconul în funcție de tipul de locuință
Un alt lucru de care să ții cont în amenajare este tipul de locuință din care face parte balconul. Acest lucru este foarte important, mai ales dacă îți dorești să spargi pereți sau să faci alte schimbări majore.
Amenajarea balconului la bloc
Dacă locuiești la bloc, balconul poate fi amenajat pentru a oferi un răgaz de la aglomerația orașului.
Poți amenaja o mică grădină sau chiar un loc pentru citit sau relaxat, suficient pentru a admira apusul.
Chiar și un spațiu mic poate fi amenajat cu gust, în așa fel încât să te ajute să îți încarci bateriile.
Amenajarea balconului la casă
În cazul în care stai la casă, ai foarte puține limitări în ceea ce privește amenajarea balconului. Dimensiunile sale pot fi alese în funcție de preferințe.
Dacă la bloc balconul trebuie să cuprindă atât o mini grădină, cât și un loc de relaxare, la casa grădina este separată, astfel încât balconul poate fi folosit pentru odihnă și petrecerea timpului liber în tihnă.
Balconul ar trebui să fie planificat înainte de începerea construcției și depinde de amenajarea curții și a restului casei. Balconul ar trebui să completeze designul locuinței, fără a încărca.
Cum amenajezi balconul în funcție de poziția sa
Locul în care se află balconul influențează modul de amenajare, precum și destinația sa. Mai jos sunt principalele tipuri de balcoane, în funcție de poziția lor.
Amenajarea unui balcon situat în prelungirea bucătăriei
Transformarea balconului în bucătărie poate oferi numeroase avantaje. De exemplu, poate fi folosit pentru instalarea centralei sau pentru depozitarea unor alimente în sezonul rece.
În funcție de preferințe, poți mări bucătăria, creând și o zonă de dining.
Amenajarea unui balcon situat în prelungirea livingului
Dacă balconul este situat în prelungirea livingului, poate fi folosit pentru savurarea unei cești de cafea dimineața sau chiar pentru amenajarea unei mini grădini. Poate fi și un loc de petrecut serile cu invitații, prin urmare poate îți dorești să amenajezi spații de relaxare și o măsuță pentru băuturi și snacks-uri.
Ideile depind de nevoile și de dorințele tale.
Amenajarea unui balcon situat în prelungirea dormitorului
Balconul situat în prelungirea dormitorului poate fi folosit ca un spațiu de relaxare dimineața sau seara.
De asemenea, dacă dormitorul este de mici dimensiuni, poți depozita o parte dintre ținute pe balconul transformat în dressing.
Amenajarea unui balcon situat la mansardă
Balconul la mansardă sau pe terasă apare mai ales în cazul locuințelor noi. Acesta oferă o imagine plăcută a locuinței, iar dacă este închis împiedică pătrunderea frigului și a precipitațiilor în casă.
Un balcon de acest fel poate fi folosit ca spațiu de depozitare, birou sau chiar loc de luat masa, alături de familie și prieteni.
Cum amenajezi balconul în funcție de stil
Amenajarea balconului depinde foarte mult și de stilul ales. După stabilirea unui stil de amenajare, alegerea mobilierului, a accesoriilor și obiectelor de iluminat va fi mult mai ușoară. Mai jos, sunt principalele stiluri de amenajare pentru balcon.
Amenajarea unui balcon modern
Balconul modern se remarcă prin spațiul aerisit și mobila minimalistă și funcțională. Așadar, evită să înghesui o mulțime de lucruri pe balcon și optează pentru piese de mobilier cu dublu rol.
De exemplu, poți alege o măsuță cu rafturi pe care poți depozita lucrurile de care ai nevoie de balcon.
O altă idee este să investești într-o băncuță cu spațiu de depozitare. Aceasta îți va permite să te odihnești dimineața sau seara și să depozitezi pătura pufoasă ori pernele.
Amenajarea unui balcon clasic
Stilul clasic este cel mai simplu de implementat. Tot ce ai de făcut este să alegi piese de mobilier atemporale, moderne, cu detalii elegante.
De exemplu, poți alege mobilă de lemn sau cu aspect de lemn și decorațiuni practice.
Amenajarea unui balcon vintage
Stilul de amenajare vintage se remarcă prin mobilier masiv din lemn de culoare albă sau maro și detalii florale. Eventual, poți folosi perne decorative, un covor de pe vremea bunicilor și ghivece cu flori.
Astfel, vei crea un spațiu perfect pentru servirea cafelei sau relaxare după o zi de muncă.
Amenajarea unui balcon rustic
Balconul rustic este întâlnit mai ales în zonele de munte. Amenajarea rustică a balconului vine în completarea locuinței în același stil.
Lemnul și materiile prime neprocesate, cât mai naturale și nefinisate stau la baza stilului rustic. Poți opta pentru scaune din lemn nefinisat sau pentru o măsuță de metal, cu detalii inedite.
Amenajarea unui balcon minimalist
Amenajarea minimalistă este recomandată mai ales dacă ai un balcon de mici dimensiuni. Piesele de mobilier funcționale se îmbină cu nuanțele neutre sau cu nonculorile, pentru a crea un spațiu complex în simplitatea sa.
Elementele de decor pot reprezenta pata de culoare din acest spațiu.
Amenajarea unui balcon mediteranean
Dacă îți dorești ca balconul să îți amintească de vacanța pe malurile Mediteranei, îl poți amenaja în acest stil.
Culorile Italiei, apusul romantic spaniol sau prospețimea Greciei se pot face simțite prin nuanțe precum turcoazul, albastrul marin, lavanda, nisipiul etc.
Pentru mobilă sau decorațiuni, poți alege materiale precum piatra, lemnul, sticla sau metalul.
Amenajarea unui balcon turcesc
Stilul turcesc se potrivește de minune balcoanelor mici, datorită mobilierului jos, care ocupă puțin loc. Vei avea nevoie de o măsuță cu picioare scurte și de câteva perne de forme și mărimi diferite. În locul mesei, poți pune și o ladă elegantă, un cufăr sau un dulap jos.
Se merge pe culori calde precum cafeniul, arămiul, galbenul sau albastrul, care amintesc de poveștile orientale. Nu uita de lămpi, sfeșnice sau de clasica narghilea.
Amenajarea unui balcon hygge
Balconul în stil hygge oferă căldură, confort și o stare generală de bine. Se potrivește mai ales în cazul balcoanelor închise. Poți pune o canapea, pături din lână în nuanțe pastelate, ghivece de flori și lumânări parfumate.
Pe măsuță pot sta reviste, cărți sau agende. Dacă spațiul îți permite, introdu și rame foto și decorațiuni din lemn.
Cum amenajezi balconul în funcție de destinație
Poți amenaja balconul și în funcție de modul în care va fi folosit. Mai jos, ai principalele destinații pentru balcon.
Amenajarea balconului ca spațiu de depozitare/dressing
Dacă nu ai suficient spațiu în locuință, poți amenaja un spațiu de depozitare sau un mic dressing pe balcon.
Este recomandat să folosești draperii sau jaluzele, pentru a nu permite luminii să ajungă la ținutele tale.
Optează pentru dulapuri încăpătoare cu multe rafturi, organizatoare pe roți sau rafturi simple, pentru a avea acces rapid la lucrurile tale. Pentru a mări vizual balconul, poți monta câteva oglinzi.
Amenajarea balconului ca birou
Dacă lucrezi de acasă, îți poți amenaja un spațiu optim pe balcon. Dacă nu ai loc pentru birou în dormitor sau în living, poți folosi balconul pentru acest lucru.
Alege obiecte strict necesare precum biroul, scaunul de birou și lampa de birou. Optează pentru un birou cât mai bine compartimentat, pentru a-ți putea depozita toate lucrurile de care ai nevoie. Dacă spațiul este limitat, poți alege un scaun pliant.
De asemenea, este indicat să decorezi în stil minimalist, pentru a te putea bucura de funcționalitatea specifică și de confort.
Amenajarea balconului ca bucătărie
Dacă locuiești într-o garsonieră sau dacă nu ai o bucătărie spațioasă, balconul poate juca acest rol.
Optează pentru corpuri de mobilier cât mai simple și include lucrurile esențiale: aragazul, blatul de bucătărie, chiuveta și frigiderul. Dacă nu ai spațiu suficient pentru dulapuri, poți monta rafturi suspendate.
Amenajarea balconului ca spațiu de joacă pentru copii
Dacă îți dorești acest lucru, poți transforma balconul într-o cameră de joacă pentru cei mici. Astfel, le vei distrage atenția de la lucrurile care se pot sparge în casă și îi vei face să se simtă speciali și mai aproape de natură, pentru că au un loc doar al lor.
Poți amenaja o ladă cu nisip, pentru ca balconul să fie locul în care este vară mereu. O umbreluță pentru a-i proteja de soare va completa perfect decorul.
Alternativ, poți instala un cort de joacă. Nu uita să pui și un covor pufos, pentru a-i proteja de răcoarea de pe pardoseala din balcon.
O altă idee este să amenajezi un loc pentru desenat sau pictat. Vei avea nevoie de o măsuță și de scaune, precum și de cărți de colorat, acuarele, planșe etc., eventual și piese de asamblat.
Bineînțeles că o astfel de idee ar trebui pusă în aplicare doar dacă dispui de un balcon închis și ești mereu prin preajmă.
Amenajarea balconului ca spațiu de relaxare
Amenajarea balconului ca spațiu de relaxare reprezintă o opțiune clasică. Balconul va deveni locul în care te poți retrage în momentele tensionate sau după o zi obositoare de muncă.
Poți opta pentru două mini fotolii confortabile sau chiar pentru un hamac, dacă spațiul îți permite. Alege și o măsuță pentru cafea sau ceai.
Amenajarea balconului ca grădină
Transformarea balconului într-o oază verde este destul de ușor de realizat. Grădinăritul este din ce în ce mai practicat în ultimii ani, deoarece susține sănătatea fizică și mintală, oferind, de asemenea, o modalitate de a păstra legătura cu natura.
Indiferent dacă dispui de un spațiu redus sau de unul generos, te poți bucura de verde. Dacă balconul este de mici dimensiuni, poți să mergi pe verticală. În acest sens, vei avea nevoie de rafturi din metal, suporturi pentru ghivece și, eventual, de alte tipuri de suporturi pentru plantele cățărătoare.
O astfel de planificare este practică și dacă ai un balcon mare. Astfel, vei elibera spațiul de pe podea, unde poți amenaja o zonă de depozitare sau chiar un colț pentru relaxare.
Cum alegi mobila pentru balcon
Mobila pentru balcon depinde de stilul de amenajare, de spațiul de care dispui, de gradul de umiditate, precum și de funcționalitatea pe care dorești să o oferi acestui spațiu.
Cel mai important este să amenajezi un loc plăcut, unde tu și familia ta vă puteți simți bine. Dacă ai îndemânare, poți realiza chiar tu piese de mobilier din materiale reciclabile.
În general, mobila ar trebui aleasă pentru a completa modul de amenajare. Astfel, un balcon modern ar trebui să includă o măsuță și două scaune minimaliste, eventual cu spațiu de depozitare.
Dacă preferi stilul romantic sau boho chic, poți opta pentru câteva perne în locul scaunelor. Similar, dacă preferi stilul rustic, o băncuță se potrivește de minune pe balcon.
Cum alegi obiectele de iluminat pentru balcon
Obiectele de iluminat pentru balcon sunt foarte importante. Alege o lumină cât mai apropiată de cea naturală, pentru balconul birou sau balconul bucătărie. Dacă, din contră, amenajezi o zonă de relaxare, este indicată folosirea unei lumini ambientale și difuze, care oferă intimitate.
Poți instala o lumină generală în tavan, dar și lampadare, lămpi sau șiraguri de luminițe, pentru serile lungi de vară. Pentru o atmosferă romantică, poți pune lumânărele.
Cum alegi decorațiunile pentru balcon
În ceea ce privește decorațiunile, preferințele personale au întâietate. Chiar și așa, alegerea decorațiunilor depinde de stilul de amenajare și de dimensiunile balconului tău.
Decorațiunile, dacă sunt alese cu grijă, completează căminul, pentru a oferi unitate și armonie oricărui balcon. Poți folosi ghivece, lumânări, felinare, mici statuete, amintiri din vacanță (scoici, fotografii, etc.), clopoței.
Cum amenajezi un balcon mic în 12 pași
Amenajarea unui balcon mic poate pune probleme chiar și designerilor de interior. Dacă în prezent, folosești balconul minuscul pentru a depozita anumite lucruri, înainte de a le arunca, mai jos, ai câteva sugestii pentru a transforma acest loc neglijat într-un punct de atracție:
#1 Alege mobilă cu rol multifuncțional – poți investi într-o băncuță ce are și loc de depozitare.
#2 Pune gresie cu model inedit – formele geometrice, modelele florale și altele pot scoate din anonimat orice balcon aparent banal.
#3 Optează pentru grilaje pentru plante cățărătoare – în special, dacă apartamentul este orientat spre sud, te bucuri de lumină întreaga zi. Poți profita de acest lucru, optând pentru plante cățărătoare. Acestea îți aduc natura în casă, fără a ocupa spațiu.
#4 Pune în balcon o măsuță și două scaune pliante.
#5 Alege perne pufoase – dacă spațiul nu îți permite să pui masă și scaune, pernele te pot proteja de răcoarea pardoselii.
#6 Folosește aceeași schemă cromatică precum în restul casei, pentru a oferi un aspect unitar.
#7 Agață un hamac în balcon, pentru relaxare supremă.
#8 Agață pe tavan câteva felinare, pentru un aspect boem.
#9 Folosește rafturi montate pe perete, pentru organizarea lucrurilor din balcon: flori, fotografii, cărți etc.
Pentru mulți, balconul se află printre ultimele zone de amenajat din casă. Multă lume crede că este doar un loc banal, folosit pentru depozitarea lucrurilor inutile. Însă, cu puțină imaginație, poți transforma balconul în oaza ta de liniște, inspirație și relaxare. Câteva schimbări simple pot transforma acest spațiu, oferindu-i un suflu nou. Făcând schimbările necesare, balconul poate deveni camera ta preferată din casă.