La ce să fiu atent când cumpăr un apartament în bloc nou?
Atunci când te afli în căutarea unui apartament, inevitabil le vei lua în considerare pe cele aflate în blocurile noi, care oferă avantajul de a primi locuința la cheie. Te muți rapid, fără a trebui să mai treci prin procesul renovării, costisitor și consumator de timp. Într-un apartament în bloc nou instalația electrică și sanitară nu trebuie schimbate, ai izolație termică exterioară, centrală termică inclusă.
Achiziția unui apartament necesită însă foarte multă atenție, fie și cu un apartament în bloc nou va trebui să analizezi câteva aspecte. Găsești mai jos un ghid care să te ajute să examinezi oferta și să faci cea mai bună alegere legată de apartamentul în care vei locui de aici înainte.
Cuprins:
Aspecte juridice
- istoricul firmei
- planul apartamentului
- actele necesare construirii blocului
- cartea tehnică a construcției
- clauzele contractuale
Aspecte administrative
- racordarea la rețelele edilitare
- asociație de locatari
- costuri pentru întreținerea spațiilor comune
- dezvoltarea zonei (ce urmează să se construiască)
- pereții interiori
- infiltrații
Confortul interior
- compartimentarea apartamentului
- suprafața balconului sau a terasei
- grad de luminozitate
- zgomot
- finisaje
Confortul zonei
- loc de parcare
- apropiere de metrou, alte mijloace de transport
- parcuri
- grădinițe, școli
- magazine
Aspecte juridice
Dacă vrei să îți cumperi un apartament în bloc nou va trebui să fii atent la un aspect mai puțin familiar și anume cel juridic. Chiar dacă nu ești primul cumpărător în acel complex rezidențial, este bine să fii preventiv, să pui întrebări și să ceri fără nicio reținere documentele doveditoare.
Istoricul firmei
- pune-ți întrebarea cine este dezvoltatorul imobiliar de la care intenționezi să cumperi apartamentul, inclusiv dacă are procese în instanță;
- cercetează și află ce construcții mai are în portofoliu, care au fost finalizate sau în curs de execuție;
- află experiențele altor clienți cu proprietățile pe care le-au cumpărat de la dezvoltator;
Planul apartamentului
- multe apartamente în blocuri noi se vând în stadiul de proiect, ți se prezintă un plan, prin urmare această schiță este bine să o vadă un arhitect care are experiența necesară pentru a-și da seama dacă spațiul este funcțional și confortabil;
Actele necesare construirii blocului
- solicită dezvoltatorului actele care atestă că a construit în deplină concordanță cu cerințele legale:
- certificat de urbanism:
- pentru a putea obține autorizația de construcție, este nevoie prima dată de certificatul de urbanism;
- pentru a solicita certificatul de urbanism se prezintă inclusiv actele de proprietate și planurile cadastrale;
- eliberat de autoritățile locale, certificatul de urbanism precizează în ce condiții se poate realiza construcția, care sunt restricțiile și lucrurile de care trebuie să se țină cont;
- autorizație de construcție
- este actul care oferă dreptul de a construi un imobil;
- proces verbal de recepție a lucrărilor
- după finalizarea proiectului de construcție se realizează o recepție a lucrărilor, la care este prezentă o comisie compusă din specialiști în domeniu și, obligatoriu un reprezentant al administrației publice locale; aceștia verifică ca imobilul să fie realizat potrivit condițiilor impuse;
- examinarea se încheie cu procesul verbal de recepție unde este trecută admiterea construcției sau, după caz, amânarea sau respingerea;
- extras de carte funciară
- cuprinde informații despre imobil, precum: număr cadastral, suprafață, planul, inclusiv vecinii, numele proprietarului;
Cartea tehnică a construcției
- în cazul în care blocul a fost finalizat este important să soliciți Cartea tehnică a construcției pe care să o vezi împreună cu un specialist, fie cu un reprezentant al unei firme care se ocupă de elaborarea și mentenanța de cărți tehnice pentru locuințe (un proiectant), fie cu un diriginte de șantier sau arhitect;
- de ce este importantă Cartea tehnică? Aceasta arată dacă imobilul a fost construit respectându-se toate normele impuse, dacă totul a fost făcut potrivit standardelor în vigoare;
Clauzele contractuale
- achiziția unui apartament implică prima dată semnarea unui antecontract de vânzare-cumpărare care include clauze contractuale pe care trebuie să le citești cu atenție. Recomandarea este să soliciți ajutorul unui avocat, pentru a avea siguranța că nu există clauze stipulate în defavoarea ta. De exemplu, în cazul în care este un bloc în proces de construcție, este important să fie precizată data exactă la care ți se va preda apartamentul, moment când vei semna contractul de vânzare-cumpărare.
- semnarea contractului de vânzare-cumpărare, de asemenea, este important să fie făcută după ce documentul a fost citit de un avocat. Acesta, spre deosebire de notar (a cărui responsabilitate este să verifice aspectele de legalitate), îți apară drepturile și acoperă posibilele riscuri care pot apărea în viitor.
Aspecte administrative
Atenția ta trebuie să se îndrepte și asupra altor aspecte, din nișa administrativă, precum racordarea la rețelele de utilități sau existența unei asociații de proprietari. Deși entuziasmul de a te muta cât mai repede la casa ta este mare, este bine să analizezi în detaliu apartamentul în bloc nou pe care urmează să îl cumperi. Fii atent așadar și la:
- racordarea la rețelele edilitare – apartamentele din blocurile noi trebuie să fie racordate la rețelele de utilități, în baza unor contracte individuale pe care dezvoltatorul le-a semnat cu furnizorul în cauză (gaze, energie electrică, apă și canalizare) și pe care apoi le cedează proprietarului.
- asociație de locatari – constituirea în asociații de proprietari este obligatorie și este de altfel important să existe pentru rezolvarea diferitelor aspecte administrative de la bloc. Ține cont de câte apartamente a vândut dezvoltatorul, pentru că dacă majoritatea nu sunt contractate, așadar sunt în proprietatea lui, înseamnă că are și majoritatea voturilor. Prin urmare, poate lua deciziile cu privire la administrarea blocului, ca de exemplu angajarea unei firme externe care cere un preț mai mare decât restul celor de pe piață.
- costuri pentru întreținerea spațiilor comune – este important să te interesezi de la început de costurile suplimentare (pe lângă întreținere), pentru că, deși cheltuielile pentru încălzire pot fi mai mici, dat fiind izolarea termică a blocului față de unul vechi, pot exista costuri cu paza, îngrijirea spațiilor verzi sau lumina pentru spațiile comune. Acestea se împart între toți locatarii, însă dacă multe dintre apartamente nu sunt vândute, sumele de plată care le revin proprietarilor actuali ajung să fie foarte mari.
- dezvoltarea zonei (ce urmează să se construiască) – există situația în care o persoană să aleagă un apartament datorită spațiului liber din jurul blocului, iar dezvoltatorul să promită că nu va mai construi nimic. Cu toate acestea, poate apărea surpriza neplăcută în care pe terenul în cauză se construiesc blocuri noi, astfel încât vederea să îți fie obturată și să privești în livingul vecinului de vizavi.
- pereții interiori – cu siguranță nu dorești să îți auzi vecinii atunci când se uită la televizor sau fac duș, prin urmare pereții interiori trebuie să fie realizați din cărămidă sau beton și nu din rigips.
- infiltrații – apa poate dăuna construcției unui imobil, ea pătrunde în pereți, balcon sau beci. Fii atent la apariția infiltrațiilor care conduc la mucegai și la alte posibile pagube. Dezvoltatorul trebuie să rezolve problema, prin urmare în contractul de vânzare-cumpărare trebuie să existe o clauză cu privire la rezolvarea viciilor ascunse.
Confortul interior
Sentimentul de acasă este unul special. Este important să te simți bine în propria locuință, să ai confort atât tu, cât și membrii familiei tale. Un spațiu generos, intimitatea dată de o compartimentare bună sau un grad satisfăcător de luminozitate sunt câteva criterii importante pe care să le urmărești.
- compartimentarea apartamentului – poate exista situația ca în ciuda numărului generos de metri pătrați spațiul să nu fie împărțit în mod avantajos, astfel încât să nu poți profita la maxim de acesta. O compartimentare bună este esențială pentru a avea confort în propriul apartament, să nu te simți înghesuit sau, mai rău decât atât, să constați că nu ai loc să instalezi o piesă principală de mobilier. Este important să nu existe stâlpi care să încurce circulația sau grinzi la vedere, spațiul trebuie să pară aerisit.
- suprafața balconului sau a terasei – de regulă apartamentele în blocurile noi beneficiază de o suprafață generoasă a balconului sau a terasei, asigură-te așadar că acest lucru este valabil pentru locuința pe care te gândești să o cumperi.
- grad de luminozitate – buna luminozitate din apartament influențează starea de bine a proprietarilor ei. Aceasta este în strânsă legătură cu împărțirea apartamentului, dispunerea încăperilor sau suprafața utilă.
- zgomot – este important să ții cont de zgomotele din zonă, în ciuda ferestrelor de termopan. Zgomotele mașinilor de la bulevard, tramvaiul care circulă prin fața blocului, un pub sau un restaurant în apropiere sunt surse de gălăgie constantă care pot deveni iritabile.
- finisaje – un avantaj al apartamentelor din blocurile noi este cel dat de finisaje, gresie, faianță, parchet laminat, uși interioare noi, centrală termică. Fii atent la montajul plăcilor ceramice, la calitatea produselor sau la panoul electric (care trebuie să aibă circuite separate pentru consumatorii mari precum frigider, mașină de spălat, cuptor electric, aer condiționat s.a.)
Confortul zonei
Chiar dacă ai un apartament spațios, bine compartimentat și luminos, este important să fie poziționat potrivit cerințelor tale. Dacă lucrezi pe cont propriu din confortul casei tale, așadar nu te confrunți cu traficul de dimineață, înseamnă că distanța față de clădirile de birouri din oraș nu este prioritară.
Dacă ai copii, te interesează grădinițele și școlile din apropiere sau parcurile. Este important să acorzi atenție zonei și ține cont că acele drumuri le vei face zi de zi.
- loc de parcare – dacă ești șofer sau știi că în viitor vei vrea să conduci, este important să te interesezi de locul de parcare. Sunt ansambluri rezidențiale care oferă loc de parcare subteran la un preț mai ridicat. Este important să îl vezi înainte și să te asiguri că este suficient de mare.
- apropiere de metrou, alte mijloace de transport în comun – ca să nu depinzi de mașină înseamnă să fii aproape și de mijloacele de transport în comun. De exemplu, în București, din cauza aglomerației foarte mari, apropierea de metrou este un plus. Poți străbate distanțe mari fără a pierde timp în trafic. Apropierea de mijloacele de transport este avantajoasă și dacă ai copii. Este important ca atunci când cresc să nu depindă de tine pentru a-i duce cu mașina la întâlnirile cu prietenii.
- parcuri – o plimbare în parc cu cei mici nu trebuie să însemne o provocare până ajungeți la destinație. Prin urmare, fie că ai copii, fie că iubești să te relaxezi în aer liber, îți place să te plimbi cu rolele, bicicleta, parcul nu trebuie să se afle foarte departe.
- grădinițe și școli – este bine ca apartamentul să îl privești ca o investiție în viitor, care să îndeplinească inclusiv cerințele care vor apărea peste 3, 5 sau 10 ani. Dacă știi că vrei să ai copii, uită-te și la apropierea blocului de grădinițe sau școli.
- magazine: se întâmplă să rămâi fără pâine, apă și atunci ai nevoie să te duci repede la magazin. Este important să nu fii nevoit să mergi zeci de minute până la cel mai apropiat hipermarket.
Achiziția unui apartament trebuie făcută fără grabă, chiar dacă vei mai plăti chirie două, trei, patru luni, chiar dacă ai un credit bancar preaprobat sau faci o relocare cu serviciul și vrei să te muți repede. O locuință este locul în care stai și unde te întorci zi de zi. Graba în procesul de achiziție poate însemna ulterior multe regrete. Dacă o canapea se poate schimba, la fel gresia sau faianța, zona în care ai ales apartamentul, compartimentarea acestuia, orientarea lui, numărul de camere sunt lucruri care rămân.
Prin urmare, fii foarte atent la nevoile tale actuale, dar și viitoare. Analizează cu atenție oferta apartamentelor din blocurile noi, nu cumpăra bazându-te pe promisiuni. Alege în cunoștință de cauză locuința mult visată!